FOTO a VIDEO Slovenskí vedci testujú roboty, ktoré radia pri hrách so žolíkovými kartami

NETKY.SK • 9 August 2017, 09:41 • 2 min
FOTO a VIDEO Slovenskí vedci testujú roboty, ktoré radia pri hrách so žolíkovými kartami

BRATISLAVA - Vedci na Ústave informatiky Slovenskej akadémie vied (SAV) v týchto dňoch testujú dva NAO roboty (s menami Tereza a Monika), ktoré hrajú s účastníkmi experimentu kartovú hru. Chcú zistiť, či hlasové prispôsobovanie sa automatických systémov užívateľovi dokáže ovplyvniť jeho dôveru voči týmto systémom.

slovakia

left justify in out

"Robíme to tak, že vytvárame niekoľko scenárov interaktivity medzi človekom a automatickým systémom,“ hovorí Štefan Beňuš, ktorý je vedúcim projektu a pôsobí na Ústave informatiky SAV a Filozofickej Fakulte UKF v Nitre.

 

Pri každom ťahu sa účastník experimentu pýta jedného z robotov, akú kartu by mu poradil, aby si ju vybral. Cieľom užívateľa je nahrať čo najviac bodov na základe hlasových rád od robotov. Ich reč sa manipuluje tak, aby sa jeden z nich prispôsoboval hlasu užívateľa.

 

„Výsledky zatiaľ nie sú jednoznačné. Niektorí ľudia preferujú hlasy, ktoré sa im prispôsobujú a viac im dôverujú. Iní, naopak, preferujú hlasy, ktoré sa im neprispôsobujú, čo má tiež zmysel v komunikačnej teórii,“ dodal Beňuš.

 

Projekt rieši spolu s tímom už tretí rok, pričom ho podporuje americká vládna agentúra Air Force Office for Scientific Research. Partnermi projektu sú Ústav informatiky SAV, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Slovenská technická univerzita a zahraniční partneri - Univerzita v Buenos Aires a Columbia University v New Yorku.

 

„Tento projekt je v našich podmienkach výnimočný a aj preto sa snažíme pokračovať ďalej. Chceme si zaobstarať komunikačnú robotickú hlavu, ktorá už predstavuje úplne iný typ interakcie človeka a automatického systému. Pri nej budeme môcť do výskumu zahrnúť aj emotívne výrazy tváre, žmurkanie či zmenu pohľadu,“ dodáva Beňuš.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona