FOTO a VIDEO Slováci zachraňujú ľudí, ktorí bojujú s teroristami z Islamského štát

NETKY.SK • 6 December 2016, 10:19 • 2 min
FOTO a VIDEO Slováci zachraňujú ľudí, ktorí bojujú s teroristami z Islamského štát

BRATISLAVA – Títo Slováci majú neuveriteľnú odvahu! Ich práca pripomína seriál MASH. Skupinka Slovákov sa rozhodla, že pomôžu tým, ktorí bojujú proti teroristom z Islamského štátu.

slovakia

left justify in out

Matej Karlák, Oliver Valentovič a ich traja kolegovia z Akadémie Urgentnej Medicíny pomáhajú s heslom "nech ostatní môžu žiť" priamo na fronte v Iraku.

 

 

 

Pomáhajú irackým vojakom, ktorí bojujú proti Islamskému štátu a aj civilistom, ktorí pred nimi utekajú. Momentálne sa nachádzajú v irackom meste Mósul, kde iracká armáda zvádza tvrdé boje o toto strategické mesto. „Našou úlohou je zastaviť akútne úrazy a stabilizovať zranených na prevoz,“ povedali v rozhovore pre Český portál lidovky.cz.  V Mósule sú 5 až 7 dní nepretržite, a potom idú na jeden deň do Irbílu, kde si oddýchnu, doplnia materiál a vrátia sa naspäť.

 

 

 

Pred tým pomáhali Kurdom a miestnym obyvateľom pri postupe cez dediny východne od Mósulu. „Na to sa nedá nijako pripraviť. Uvedomujeme si, že nás chcú zabiť,“ opisujú pre český portál svoje pocity z vojnovej zóny.

 

 

 

Cez facebook Akadémia Urgentnej medicíny, ktorá sa skladá z pracovníkov integrovaného záchranného systému SR (IZS SR) a príslušníkov ozbrojených a bezpečnostných zborov Slovenska, informujú o svojich aktivitách.

 

Takto vyzerá ich práca v teréne:

 

 

 

„Časom sa na to dá zvyknúť, ale je treba vysporiadať sa tým, že tam umierajú aj deti, alebo že vám nosia rozstrieľaných ľudí s amputovanými končatinami. Psychicky sa podporujete navzájom tým, že sa o týchto veciach rozprávate. Práca v záchranke nás na to trochu pripravila, videli sme mnoho rôznych zranení a človek sa naučí pracovať pod stresom. Aby sa nezrútil, keď nedokáže zachrániť jedno dieťa a mohol zachraňovať ďalších ľudí. Stalo sa nám napríklad, že sme za jeden deň mali 60 zranených a z toho 9 bolo mŕtvych, niekedy bez hláv a končatín,“ opísal svoje pocity Matej Karlák pre lidovky.cz.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies