FOTO a VIDEO Útok v centre Istanbulu spáchal Islamský štát: Medzi mŕtvymi sú Nemci, Nór a Peruánec

NETKY.SK • 12 Január 2016, 16:56 • 2 min
FOTO a VIDEO Útok v centre Istanbulu spáchal Islamský štát: Medzi mŕtvymi sú Nemci, Nór a Peruánec

ISTANBUL - Najmenej desať ľudí dnes zahynulo a minimálne 15 osôb utrpelo zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre tureckého Istanbulu neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie guvernéra Istanbulu.

slovakia

left justify in out

Pri dnešnom výbuchu v centre tureckého Istanbulu, pri ktorom podľa agentúry AP zahynulo najmenej 10 ľudí a 15 osôb utrpelo zranenia, sa zranilo aj osem cudzincov.  Podľa tureckej tlačovej agentúry Dogan ide o šiestich občanov Nemecka, Nóra a Peruánca.

 

Dvaja vysokopostavení tureckí predstavitelia podľa agentúry Reuters uviedli, že za dnešný útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedná extrémistická organizácia Islamský štát (IS). 

 

Väčšina z desiatich ľudí, ktorí dnes zahynuli pri samovražednom bombovom útoku v centre tureckého Istanbulu, boli cudzinci, povedal podľa agentúry Reuters podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmus.

 

Kurtulmus tiež uviedol, že samovražedným útočníkom bol sýrsky občan narodený v roku 1988, ktorého sa podarilo identifikovať podľa častí tela nájdených na mieste činu.

 

Podľa tureckého vicepremiéra sú dvaja z 15 zranených vo vážnom stave.

 

Polícia v súčasnosti zisťuje, aký druh trhaviny výbuch spôsobil a kto za ním stojí, uvádza sa ďalej vo vyhlásení úradu istanbulského guvernéra. Svedkovia hovoria o hlasnom výbuchu. Na internete sa objavili zábery, na ktorých sa na námestí nachádzajú policajti a záchranári.

 

 

 

 

Očitý svedok pre agentúru Reuters uviedol, že na mieste výbuchu videl časti ľudského tela. Pravdivosť jeho výpovede potvrdila aj polícia.

 

Podľa súkromnej tlačovej agentúry Dogan z miesta výbuchu previezli do nemocnice dve osoby.

 

 

Súkromná televízia NTV informovala, že výbuch bol neďaleko parku, v ktorom sa nachádza veľký obelisk. Aj na tomto mieste sa nachádza polícia a záchranné zložky. Polícia námestie uzatvorila, v prípade, že by hrozila ďalšia explózia.

 

 

 

Štátna televízia TRT uviedla, že výbuch pravdepodobne spôsobil samovražedný atentátnik, čo však polícia zatiaľ nepotvrdila.

 

Svedok, ktorý bol v čase výbuchu v kancelárii neďaleko Námestí sultána Ahmeda uviedol, že po explózii videl na zemi ležať niekoľko ľudí.

 

"Ťažko povedať, či boli živí, alebo mŕtvi. Okolité budovy sa pri výbuchu otriasali," uviedol svedok.

 

Situácia v Turecku sa výrazne vyostrila po 20. júli minulého roku, keď sa v meste Suruč odohral bombový útok na zhromaždenie kurdských a prokurdských aktivistov, ktorí mali vycestovať do sýrskeho mesta Kobané a zapojiť sa tam do rekonštrukčných prác.

 

Represívne zákroky proti bunkám militantov podozrivých zo sympatií k IS však turecké bezpečnostné zložky zintenzívnili najmä po dvoch súbežných samovražedných atentátoch, ktorých terčom bolo 10. októbra zhromaždenie prokurdských a občianskych aktivistov v Ankare.

 

Oba útoky si vyžiadali približne 130 obetí. Z atentátov, ktoré sú označované za najzávažnejšie v novodobých dejinách krajiny, je podozrievaný práve IS.

 

Hovorkyňa nórskeho ministerstva zahraničných vecí uviedla, že nórske úrady v spolupráci s veľvyslanectvom v Turecku správy miestnych médií o údajnom zranení nórskeho občana preverujú. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí prostredníctvom krátkej textovej správy uviedlo, že jeden občan Južnej Kórey utrpel pri výbuchu ľahké zranenie prsta.

 

Nemecko varovalo svojich občanov, aby sa v Istanbule nezdržiavali v skupinách ľudí pred turistickými pamiatkami. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň na svojej internetovej stránke upozornilo, že v celom Turecku sa očakávajú ďalšie násilnosti a "teroristické útoky". Ministerstvo zároveň vyzvalo nemeckých turistov, aby sa v Turecku nezúčastňovali demonštrácií a zhromaždení, najmä vo veľkých mestách.

 

Davutoglu: Všetky obete útoku sú cudzinci, veľa Nemcov je aj medzi zranenými

 

Samovražedný bombový útočník, ktorý dnes v centre tureckého Istanbulu zabil najmenej desať cudzincov, bol zahraničným členom extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Povedal to dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu.

 

Predseda vlády tiež potvrdil, že všetci desiati zabití boli cudzinci. Zdroje z jeho kancelárie predtým uviedli, že deviati zo zabitých boli nemeckými občanmi. Medzi najmenej 15 zranenými je podľa Davutogla podobne väčšina Nemcov.

 

Davutoglu v tejto súvislosti telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú informoval o vývoji okolo tragického incidentu z historického centra Istanbulu a ktorej v mene tureckej vlády vyjadril sústrasť.

 

Turecké tajné služby podľa Davutogla zistili, že útočníkom bol 28-ročný Sýrčan s napojením na IS. Premiér sa zaviazal, že Ankara odhalí osoby, ktoré útočníka inštruovali, a potrestá ich. Potvrdil okrem toho, že boj Turecka proti IS bude pokračovať.

 

Podľa skoršieho vyjadrenia podpredsedu tureckej vlády Numana Kurtulmuša bol samovražedným útočníkom sýrsky občan narodený v roku 1988. Kurtulmuš neskôr doplnil, že útočník nebol na tureckom zozname sledovaných podozrivých militantov. Polícia sa podľa neho domnieva, že do Turecka pricestoval iba krátko pred dnešným útokom zo Sýrie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies