FOTO a VIDEO Rusko má dôkazy: Turecko je najväčším odberateľom ropy od Islamského štátu

NETKY.SK • 2 December 2015, 14:42 • 2 min
FOTO a VIDEO Rusko má dôkazy: Turecko je najväčším odberateľom ropy od Islamského štátu

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ruské lietadlá v Sýrii budú pokračovať v náletoch na ropnú infraštruktúru v patriacu Islamskému štátu (IS). Doterajšie nálety viedli k zníženiu príjmov IS z nelegálneho predaja ropy o dvojnásobok - zhruba na 1,5 milióna dolárov denne, uviedol dnes na brífingu v Moskve náčelník operatívnej správy generálneho štábu ruských ozbrojených síl Sergej Rudskoj.

slovakia

left justify in out

Dodal, že "podľa najskromnejších odhadov príjmy teroristov z nezákonného obchodovania (s ropou) predstavovali nie menej ak tri milióny dolárov denne". "Po našich náletoch sa príjmy znížili na 1,5 milióna dolárov denne," spresnil Rudskoj na brífingu.

 

 

Podľa Rudského má Rusko dôkazy, že Turecko je najväčším odberateľom ropy od IS, pričom do biznisu s ním je - ako uviedol - zapletený aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho rodina.

 

Vyhlásil, že Rusko má tiež k dispozícii družicové snímky, ktoré zachytávajú cisternové nákladné autá, ako prekračujú sýrsko-tureckú hranicu. Pozná aj tri trasy, ktorými sa ropa zo Sýrie dopravuje do Turecka.

 

img

 

Podľa jeho slov "teroristi naďalej dostávajú finančnú a materiálnu pomoc od radu krajín vrátane Turecka." Rudskoj avizoval, že Rusko na budúci týždeň zverejní informácie usvedčujúce Turecko z pomoci IS.

 

img

 

Ruský útok na rafinériu Maarrat al-Nu'man

 

 

Ruský nálet na sklad s ropou neďaleko Khafsa Kabir

 

 

Erdogan opakovane označuje tvrdenia, že Turecko kupuje ropu od Islamského štátu, za "urážku". V pondelok v Paríži - kde bol v rovnakom čase ako Putin, ale nestretli sa - Erdogan vyhlásil, že by musel odstúpiť, keby sa obvinenia Ruska ukázali ako pravdivé. Dodal, že rovnako by mal postupovať aj Putin, keby sa jeho obvinenia na adresu Turecka ukázali ako falošné.

 

Putin však podľa agentúry TASS tvrdí, že Rusko má k dispozícii správy, ktoré jeho obvinenia na adresu Turecka potvrdzujú.

 

V súvislosti s obchodovaním s ropou sa v minulosti opakovane objavovali správy, že Islamský štát zo Sýrie pašuje ropu ilegálnym priekupníkom v Turecku. Odvtedy však Ankara posilnila bezpečnostné opatrenia na hraniciach.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies