FOTO a VIDEO Prvé dva vrtuľníky Black Hawk sú už na Slovensku, Prvý Spartan by mal pristáť v októbri

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 12:26 • 2 min
FOTO a VIDEO Prvé dva vrtuľníky Black Hawk sú už na Slovensku, Prvý Spartan by mal pristáť v októbri

BRATISLAVA - Modernizácia, po ktorej sa roky v ozbrojených silách volalo, sa dnes stala realitou.

slovakia

left justify in out

Slovenská armáda by mala získať aj nové dopravné lietadlá, stíhacie lietadlá, bojové vozidlá a 3D radary. 

 

„Pokračujeme zároveň aj v piatich najdôležitejších modernizačných projektoch,“ upozornil Gajdoš. Rezort obrany zakúpil dve dopravné lietadlá C-27J Spartan. MO SR podpísalo kontrakt na ich dodávku ešte v októbri 2014. Prvé lietadlo by na Slovensku malo pristáť v októbri tohto roka. Zo strany výrobcu ide o nedodržanie dohodnutého termínu, podľa Gajdoša si bude Slovensko uplatňovať sankciu.

 

V súčasnosti Ozbrojené sily SR dopravnými lietadlami už nedisponujú, stroje typu AN-24 a AN-26 vyradili. Slovenská armáda momentálne vlastní stíhacie lietadlá MiG-29. Ochranu vzdušného priestoru SR by mali zabezpečovať zatiaľ do roku 2019. Podľa Gajdoša by mala byť v najbližších mesiacoch spracovaná analýza o budúcnosti vojenského stíhacieho letectva na Slovensku.

 

Predchádzajúca vláda začala v roku 2015 rokovania so Švédskom o prenájme stíhacích lietadiel JAS 39 Gripen, momentálne však prebiehajú rokovania s viacerými krajinami.

 

Vláda SR taktiež tento rok schválila materiál na obstaranie obrnených vozidiel 8x8 a 4x4. Odhadovaná suma na nákup 81 kusov vozidiel 8x8 je 417 miliónov eur, na 404 vozidiel 4x4 je 782,7 milióna eur. Nákupy by malo Slovensko realizovať postupne v rokoch 2018 až 2029. „Samozrejme platí, že do tejto akvizície plánujeme zapojiť v maximálnej miere domáci obranný a zbrojársky priemysel, tak ako sa na tom uzniesla aj vláda,“ povedal Gajdoš.

 

Ochranu vzdušného priestoru na Slovensku zabezpečujú radary typu P-37, podľa MO SR ich však treba do roku 2020 postupne obmeniť. Rezort obrany by chcel nakúpiť nové 3D radary stredného dosahu za približne 60 miliónov eur. Ukončenie súťaže Gajdoš predpokladá v druhej polovici tohto roka.

 

V rámci modernizácie Ozbrojených síl (OS) SR získa Slovensko do dvoch rokov spolu deväť nových viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk. Na dnešnom brífingu o tom informoval minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

 

„Som nesmierne rád, že uvedená zmluva podpísaná s USA sa plní. Budeme pokračovať aj naďalej v zmysle uvedenej zmluvy s tým, že pokračujeme na budúci rok dodávkou dvoch vrtuľníkov a v roku 2019 piatimi vrtuľníkmi. Cena je neustále tá istá, nezvyšuje sa, vrátane dopravy na územie Slovenskej republiky, teda 261 miliónov amerických dolárov,“ povedal Gajdoš.

 

Už dodané vrtuľníky budú podľa ministra slúžiť napríklad na výcvik ďalších posádok, ale môžu aj pomáhať pri požiaroch, zabezpečovať evakuáciu počas povodní, teda podobne ako Mi-17 plniť úlohy leteckej záchrannej a pátracej služby.

 

Nové vrtuľníky v slovenských ozbrojených silách nahradia doterajšie Mi-17. „Postupne na základe dodávania vrtuľníkov UH-60 Black Hawk budeme uvedené vrtuľníky vyraďovať z používania,“ dodal Gajdoš.

 

Na letisku v Prešove pristáli prvé dva viacúčelové vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk, ktoré budú súčasťou výzbroje Vzdušných síl OS SR.

 

Ich preprava na Slovensko bola zmluvne zabezpečená v rámci kontraktu. Z USA boli prepravené loďou do Bremerhavenu v Nemecku, odkiaľ ich už na Slovensko previezli zmiešané slovensko-americké posádky. Slávnostné odovzdanie vrtuľníkov sa uskutoční aj za účasti zástupcov médií vo štvrtok 6. júla 2017.

 

 

V Spojených štátoch amerických už boli vo výcvikových zariadeniach amerických ozbrojených síl vycvičené štyri posádky na nové stroje, pričom výcvik ďalších, naďalej prebieha. Do konca roka 2017 by malo byť pripravených pilotovať nové stroje šesť posádok.

 

Počiatočná logistická podpora je zabezpečená v rámci zmluvy formou dodávky pozemného vybavenia, náhradných dielov a spotrebného materiálu. Súčasťou kontraktu je zabezpečenie úvodného balíka náhradných dielov počas dvoch rokov pre deväť vrtuľníkov a tiež náradie, kontrolná, meracia technika a prenosné pracovné stanoviská pre jednotlivé špecializácie, ktoré sa podieľajú na prevádzke vrtuľníkov.

 

Možnosť ďalšieho dozbrojenia sa v súčasnosti analyzuje v rámci pripravovaného Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR. Finálne rozhodnutie bude založené na výsledkoch tejto analýzy.

 

Nové vrtuľníky UH-60M Black Hawk budú dislokované v priestoroch Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove. Ministerstvo obrany SR nakúpi celkovo deväť viacúčelových vrtuľníkov v celkovom objeme 261 miliónov amerických dolárov.

 

Nákup sa zrealizoval prostredníctvom amerického vládneho programu FMS (Foreign Military Sales).

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies