FOTO a VIDEO Protikorupčný protest v Bratislave: Na parlament pochodovalo 5-tisíc ľudí vrátane hercov a športovcov!

NETKY.SK • 26 November 2014, 09:00 • 2 min
FOTO a VIDEO Protikorupčný protest v Bratislave: Na parlament pochodovalo 5-tisíc ľudí vrátane hercov a športovcov!

BRATISLAVA - Máme požiadavky, kričala pred Národnou radou SR približne tisícka ľudí so sviečkami v rukách a s transparentmi Stop korupcii. Reagovali tak na šesť požiadaviek, ktoré adresovali opoziční poslanci premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Demonštrácia sa začala včera o 17:00 na bratislavskom Námestí SNP. Na facebooku sa na udalosť prihlásilo viac ako štyritisíc ľudí. "Nastal čas upozorniť kompetentných, že čo je veľa, to je moc," povedal organizátor protestu, nezaradený poslanec parlamentu Alojz Hlina. 

 

img

 

V príhovore zopakoval šesť požiadaviek, medzi ktoré patrí napríklad okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre kauzu CT prístroja, či schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

     

Okrem viacerých opozičných poslancov vystúpili na námestí aj herci. Podľa Richarda Stankeho odchodom Pavla Pašku (Smer-SD) z postu predsedu NR SR sa nič nekončí. Dôležité je podľa jeho slov vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti. "Vyjadrujeme im plnú podporu," uviedol na margo šiestich požiadaviek.

 

img

 

Medzi rečníkmi sa objavili aj hokejista Michal Handzuš, držiteľka ocenenia Biela vrana Zuzana Melicherčíková, alebo herec Lukáš Latinák.

 

img

 

img
     

"Ďakujem, že demokracia, za ktorú zomierali tisíce ľudí, vám nie je ľahostajná," prihovoril sa davu kňaz Anton Srholec. Ten zároveň vyzval všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa zjednotili. "Nebudeme mlčať, budeme rozprávať," zdôraznil.

 

img

 

Dav začalo o 18:00 burcovať auto s ampliónom, z ktorého znelo: „Poďte s nami.“ Okolo pol siedmej dorazili ľudia k parlamentu, niektorí sa odčlenili a išli demonštrovať k Úradu vlády. K pochodujúcemu davu sa pridávali aj ľudia z odstavených prostriedkov MHD.

 

 

Pred parlamentom opäť vystúpil Alojz Hlina. Organizátori rozdali 3600 sviečok a podľa nich sa pred budovou NR SR nachádzalo 5-tisíc ľudí. „Sme v takom počte, že ani ten najväčší ignorat nás nemôže ignorovať,“ vyhlásil na margo veľkosti davu Alojz Hlina.

 

Pred parlamentom zaznela aj národná hymna. Okolo 19-tej sa protest skončil.

 

     

Išlo o ďalší z protestov, ktoré organizuje Hlina. Nasledujúci sa má uskutočniť v piatok 28. novembra v Košiciach.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona