FOTO a VIDEO Pri dvojitom útoku v Kábule zomrelo najmenej 24 ľudí, takmer 100 je ranených

NETKY.SK • 5 September 2016, 18:04 • 2 min
FOTO a VIDEO Pri dvojitom útoku v Kábule zomrelo najmenej 24 ľudí, takmer 100 je ranených

KÁBUL - Najmenej 24 ľudí zahynulo a 91 ďalších utrpelo zranenia pri dnešnom dvojitom bombovom útoku neďaleko afganského ministerstva obrany v centre hlavného mesta Kábul. Zahynuli aj dvaja generáli bezpečnostných síl, okresný policajný šéf a piati ďalší policajti.

slovakia

left justify in out

K násiliu sa prihlásilo militantné hnutie Taliban. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu afganského ministerstva pre verejné zdravie. Druhý útok podnikol samovražedný atentátnik tak, že sa odpálil na mieste prvého útoku, keď sa tam zhromaždili príslušníci bezpečnostných síl. Atentátnik mal na sebe vojenskú uniformu.
Na miesto činu po útokoch prichádzali sanitky a bezpečnostné jednotky uzavreli cesty vedúce do tejto časti Kábulu.


Podľa svedkov bol aj druhý výbuch silný a zabil mnoho ľudí. Medzi usmrtenými je generál Abdul Rázik a policajný šéf druhého okrsku v Kábule, napísala agentúra DPA. "Generál Rázik v nemocnici podľahol zraneniam," uviedol hovorca afganského ministerstva obrany, generál Muhammad Radmaníš. "Pomáhal raneným pri prvom výbuchu, keď nastal druhý samovražedný bombový útok," dodal Radmaníš.

 

Afganský prezident Ašraf Ghaní vo vyhlásení útok odsúdil a napísal, že "nepriatelia Afganistanu stratili schopnosť bojovať proti bezpečnostným a ozbrojeným silám krajiny, preto útočia na hlavné cesty, mestá, mešity, školy a bežných ľudí".


K zodpovednosti za dvojitý útok sa prihlásil Taliban a dodal, že zahynuli desiatky vojakov a policajtov. Povstalci bojujú už 15 rokov za zvrhnutie vlády, podporovanej Spojenými štátmi, a často sú terčom ich útokov práve afganské bezpečnostné sily.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies