FOTO a VIDEO Posledný duel Clintonovej a Trumpa: Na úvod si nepodali ani ruky

NETKY.SK • 20 Október 2016, 10:38 • 2 min
FOTO a VIDEO Posledný duel Clintonovej a Trumpa: Na úvod si nepodali ani ruky

WASHINGTON - Dvaja hlavní kandidáti na prezidenta Spojených štátov, demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump, si v úvode tretieho a záverečného televízneho duelu nepodali ruky, iba každý z nich zamával publiku.

slovakia

left justify in out

 

 

Rozhodujúca debata sa začala v stredu o 21.00 miestneho času (03.00 SELČ) na Nevadskej univerzite v meste hazardu Las Vegas.

 

Trump a Clintonová v tomto dueli počas 90 minút odpovedali v šiestich 15-minútových blokoch na otázky moderátora televízie Fox News Chrisa Wallaca, prvou témou je najvyšší súd. Ďalšími témami budú štátny dlh, imigrácia, ekonomika, horúce témy zo zahraničia a zdravotný stav potrebný na vykonávanie funkcie prezidenta. 

 

 

Podobne ako v prvom dueli stoja Clintonová a Trump celý čas duelu pri rečníckych, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Obaja si pozvali na debatu svojich hostí. Trump si pozval nevlastného brata prezidenta Baracka Obamu, Malika Obamu, ktorý sa nechal počuť, že Trump skutočne môže Amerike pomôcť stať sa znova veľkou. Druhým Trumpovým hosťom je matka jedného zo štyroch Američanov zabitých pri útoku na americký zastupiteľský úrad v líbyjskom Benghází v roku 2012. Žena stále obviňuje Clintonovú, ktorá vtedy bola ministerkou zahraničných vecí, zo smrti svojho syna.

 

Clintonová si podľa médií pozvala dvoch miliardárov podporujúcich demokratov, Meg Whitmanovú a Marka Cubana, majiteľa basketbalového klubu Dallas Mavericks.

 

Očakáva sa, že televíznu debatu vysielanú naživo v hlavnom večernom vysielacom čase bude sledovať vyše 50 miliónov ľudí.

 

Tretia debata sa začala slušne, potom skĺzla do útočenia

Prvých 49 minút debaty bolo tých najlepších a najslušnejších, aké americkí voliči doteraz videli. Demokratka Clintonová a republikánsky kandidát Trump sa zdržali osobného útočenia a sústredili sa na vysvetľovanie svojich postojov. Viac hovorili o tom, čo a ako urobia a porovnávali to s tým, čo chce urobiť súper. V porovnaní s predošlými dvoma debatami boli detailnejší.

 

V 50. minúte sa ale všetko zmenilo. Trump zopakoval, že Clintonová je v politike už 30 rokov a zatiaľ nič dobré neurobila. "Ak sa strane prezidentkou, tak v krajine bude neporiadok," vyhlásil.

 

Clintonová reagovala pripomenutím, koho všetkého už Trump pourážal a obvinila ho z rozdeľovania spoločnosti.

 

Odvtedy až do konca debaty, ktorá trvala 90 minút, na seba prezidentskí kandidáti ostro útočili. Kritizovali sa, obviňovali, skákali si do reči a prekrikovali sa. Obaja vytiahli tie isté zbrane ako v predošlých debatách, ako napríklad sexuálne škandály a vymazané e-maily. Moderátor ich musel neraz upokojovať a vracať späť k téme.

 

Oveľa ostrejšia bola po debate aj diskusia komentátorov, podporovateľov oboch kandidátov na televízii CNN.

 

Napätie živí aj blížiaci sa termín volieb. Clintonová a Trump majú na presvedčenie voličov menej než tri týždne.

 

Trump podľa posledných prieskumov zverejnených pred debatou zaostáva za Clintonovou o štyri až osem percent. Podľa televízie CNN tiež stráca v nerozhodných štátoch Florida a Nevada, ktoré v každých voľbách volia inak. A iné dva štáty, ktoré takmer vždy hlasovali za republikána, sa teraz stávajú nerozhodnými.

 

Podľa bleskového prieskumu televízie CNN Trump prehral aj tretiu debatu: 52 percent respondentov považovalo za víťaza Clintonovú, 39 percent Trumpa.

 

Clintonová: Voľby budú o tom, akou krajinou budú USA

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vyhlásila, že prezidentské voľby 8. novembra rozhodnú o to, akou krajinou sa stanú Spojené štáty.

 

Bývalá ministerka zahraničných vecí prezentovala svoje názory na budúcnosť Najvyššieho súdu USA na začiatku posledného televízneho duelu dvoch čelných prezidentských kandidátov. Zdôraznila v ňom, že Najvyšší súd musí "stáť na strane ľudí, nie na strane vplyvných (osobností), (obchodných) korporácií a bohatých (ľudí)".

 

"Najvyšší súd by mal reprezentovať nás všetkých," citovala ju tlačová agentúra DPA.

 

Clintonová uviedla, že je dôležité, aby súd ukázal, že stojí za právami ľudí. Zmienila téma prístupu ku strelným zbraniam. Ich obmedzenie podľa nej nie je v rozpore s druhým dodatkom Ústavy Spojených štátov.

 

Potrebujeme súd, ktorý sa zastane napríklad ženských práv alebo práv komunity LGBT, dodala.

 

Trump vyhlásil, že USA "potrebujú súd, ktorý bude chrániť druhý dodatok ústavy. Súd musí chrániť ústavu, tak to mysleli naši zakladatelia."

 

Povedal, že ako prezident vymenuje za člena Najvyššieho súdu konzervatívca, ktorý bude proti prerušeniu tehotenstva a ktorý podporí ústavné právo vlastniť a nosiť zbraň.

 

Trump má pocit, že spojenci dostávajú americkú obranu príliš lacno

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vyzval bohatých spojencov USA ako sú Nemecko, Japonsko a Saudská Arábia, aby platili viac za americkú obranu.

 

"Každý vo svete nás ošklbáva," povedal Trump v poslednom predvolebnom televíznom dueli. "Urobili obchod storočia," citovala ho tlačová agentúra DPA.

 

Clintonová označila Trumpa za "gavaliera", ktorý povzbudzoval ďalšie krajiny, aby získali jadrové zbrane.

 

Trump to poprel napriek tomu, že sa pred časom vyjadroval za to, aby spojenci USA, napríklad Japonsko mali jadrové zbrane na ochranu pred Severnou Kóreou.

 

Trump varoval, že Clintonová by zvýšila dane pre všetkých. "Náš plán je voľný obchod." Pracovné miesta sú podľa neho v Mexiku a treba ich vrátiť do USA. Trump chce znižovať dane a podporiť tak ekonomiku.

 

Clintonová uviedla, že chce naštartovať program pre tvorbu pracovných miest. Študenti by podľa nej mali končiť vysoké školy bez toho, aby boli zadlžení za štúdium. Vyslovila sa však za zvýšenie daní pre najbohatších a korporácie.

 

Trumpova taktika by podľa nej viedla k rastu zadlženia štátu.

 

Donald Trump odmietol povedať, či uzná výsledok volieb ak v nich prehrá

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump odmietol v poslednom televíznom dueli v noci nadnes povedať, či uzná výsledok prezidentských volieb, ak ho v nich porazí demokratka Hillary Clintonová.

 

Na otázku, či prijme výsledky volieb po tom, ako vyhlásil, že boli proti nemu zmanipulované, Trump odpovedal, že to bude riešiť, keď to bude aktuálne. "Teraz to neriešim," citovala ho tlačová agentúra DPA.

 

Trump upozornil na správy o voličských podvodoch a "miliónoch ľudí registrovaných na hlasovanie, ktorí by nemali by registrovaní na hlasovanie."

 

Clintonová označila Trumpov postoj za "hrozný". Povedala, že keď veci nejdú podľa neho, reaguje vyhlásením, že výsledky boli zmanipulované. Trump tento týždeň zintenzívnil svoje tvrdenia, že voľby proti nemu budú zmanipulované, upozorňujúc na údajné voličské podvody a zaujatosť médií voči nemu.

 

Jeho vyjadrenia v treťom televíznom dueli pred prezidentskými voľbami boli v protiklade s tvrdeniami jeho volebného tímu, vrátane kandidáta na jeho viceprezidenta Mika Penca, že prijme volebný výsledok.

 

Clintonová: Trump ponižuje ženy a útočí na ich dôstojnosť

Hillary Clintonová môže mať viac skúseností ako ja, sú to však "zlé skúsenosti", povedal na adresu svojej súperky v tretej televíznej debate kandidátov na prezidenta USA republikán Donald Trump. "Problém je v tom, že rozprávaš, ale nič nedokončíš, Hillary," pokračoval.

 

Clintonová zasa porovnala svoje skúsenosti s Trumpovými. Upozornila, že v čase operácie, počas ktorej bol zabitý vodca teroristickej siete al-Káida Usama bin Ládin sa ona nachádzala v Bielom dome. A Trump sa zúčastňoval na televíznej šou pre celebrity. "Som spokojná pri porovnávaní 30 rokov mojich skúseností" s Trumpom.

 

 

 

Dvojica sa pri štvrtej téme spôsobilosti na výkon funkcie prezidenta dotkla tiež obvinení, podľa ktorých Trump obťažoval ženy. Trump si podľa Clintonovej myslí, že s "ponižovaním žien rastie". Obvinila ho tiež, že ide po ženskej "dôstojnosti" a po ich "vedomí si vlastnej hodnoty". Narážala tým na to, akým spôsobom sa Trump spáva k ženám. V uplynulých dňoch zverejnili médiá niekoľko prípadov, kedy mal Trump v minulosti na verejnosti obťažovať ženy. Tieto tvrdenia však republikán zásadne odmieta.

 

 

 

Realitný magnát neskôr vyhlásil, že Clintonová a prezident USA Barack Obama podplatili ľudí, aby podnecovali násilie pred jeho marcovým volebným mítingom v Chicagu. Odvolával sa na video, ktoré zverejnil konzervatívny aktivista James O'Keefe.

 

Naznačil, že obvinenia o jeho nevhodnom správaní sa k ženám, ku ktorému došlo pred mnohými rokmi, začala Hillary Clintonová a jej "odporná kampaň". Na priamu otázku, čo povie na také veľké množstvo žien, ktoré ho obvinili, republikánsky nominant reagoval, že sú všetky vymyslené a znova obvinil Clintonovú.

 

Trump tému obťažovania rýchlo otočil a otvoril škandál, ktorému musela v minulosti čeliť Clintonová, a síce používanie súkromného emailu na pracovné účely. Trump vyhlásil, že Clintonová vymazala niektoré emaily, aby utajila únik tajných štátnych informácií a trval na tom, že klamala "ľuďom, kongresu a FBI". Clintonová sa ohradila s tým, že vždy, keď je Trump pritlačený k stene a má reagovať na zásadnú tému, otočí a vytiahne tvrdenia, ktoré sú "šikanovaním" a "irelevantné".

 

Trump chce po zvolení postaviť múr na hraniciach s Mexikom

Imigrácia bola druhou témou televízneho duelu kandidátov na prezidenta Spojených štátov - demokratky Hillary Clintonovej a republikána Donalda Trumpa.

 

"Potrebujeme silné hranice. Chcem postaviť múr. Potrebujeme múr," povedal Trump v úvodnom dvojminútovom monológu k nastolenej téme. "Máme tu zlých mafiánov a ja ich dostanem von z krajiny," dodal.

 

Trump zopakoval svoj predchádzajúci sľub, že v prípade svojho zvolenia dá deportovať milióny imigrantov, ktorí sú v USA ilegálne. Poznamenal, že súčasný prezident Barack Obama dal tiež deportovať milióny imigrantov. Dodal, že sama Clintonová sama pred niekoľkými rokmi hlasovala za výstavbu múru na hraniciach s Mexikom.

 

Clintonová na príklade dievčaťa, ktoré nedávno stretla namietala, že nechce rozdeľovať prisťahovalecké rodiny. "Počas prvých sto dní v úrade chcem zaviesť reformu prisťahovalectva," sľúbila bývalá ministerka zahraničných vecí.

 

Súperka zaútočila informáciou, podľa ktorej bola na stavbu Trumpovho mrakodrapu najatá firma, ktorá nelegálne zamestnávala prisťahovalcov.

 

Trumpov návrh na nútené deportácie označila Clintonová za spôsob, ktorým sa budú "trhať rodiny". "Sme rovnako krajinou imigrantov, ako aj právnym štátom," konštatovala.

 

Prieskum CNN: Aj tretiu televíznu debatu vyhrala Clintonová

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová zvíťazila aj v tretej prezidentskej debate, ktorá sa konala v stredu večer miestneho času na pôde Nevadskej univerzity v meste hazardu Las Vegas. Vyplýva to z bleskového prieskumu televízie CNN vykonaného bezprostredne po skončení diskusie.

 

V prieskume televízie CNN približne 52 percent respondentov, ktorí sledovali priebeh debaty, odpovedalo, že zvíťazila Clintonová. Ako Trumpov úspech duel naopak hodnotilo len 39 percent opýtaných, informovala dnes agentúra DPA.

 

Demokratická kandidátka však napriek jednoznačnému percentuálnemu víťazstvu dopadla v prieskume horšie, než v druhej debate z 9. októbra. Ešte väčší prepad zaznamenala oproti prvému duelu z 26. septembra. Podpora Clintonovej postupne klesala. V prvom kole bolo o jej úspechu presvedčených až 62 percent z oslovených divákov; v druhom už len približne 57 percent respondentov, pričom pri stredajšom poslednom televíznym zápolení jej hlas dalo iba 52 percent opýtaných.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona