FOTO a VIDEO Ozbrojenci IS zaútočili na vychýrenú reštauráciu: Zabili 20 cudzincov, ktorí nevedeli recitovať korán!

NETKY.SK • 2 Júl 2016, 12:35 • 2 min
FOTO a VIDEO Ozbrojenci IS zaútočili na vychýrenú reštauráciu: Zabili 20 cudzincov, ktorí nevedeli recitovať korán!

DHÁKA - Dvadsať cudzincov zahynulo pri útoku teroristov na reštauráciu v bangladéšskej metropole Dháka. Väčšina z obetí pochádzala z Talianska a Japonska. Špeciálna jednotka zabila šiestich teroristov, jedného zadržala a oslobodila 13 rukojemníkov, informovala dnes spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Hovorca bangladéšskej armády Asraf Čaudhrí uviedol, že ozbrojenci s pokrikom Alláhu akbar (Boh je najväčší) vtrhli do reštaurácie v piatok večer a 20 ľudí zabili ešte pred dnešnou oslobodzovacou akciou.

 

 

"Väčšina (rukojemníkov) bola nemilosrdne zabitá ostrými zbraňami ešte včera," citovala Čaudhrího agentúra Reuters. Hovorca spresnil, že oslobodzovaciu operáciu spustili po 12 hodinách od obsadenia reštaurácie militantmi. Medzi 13 zachránenými je Japonec a dvaja občania Srí Lanky, dodal Čaudhrí.

 

 

Miestne médiá uviedli, že drámu prežil aj občan Argentíny a dvaja občania Bangladéša.

 

Podľa internetového vydania bangladéšskeho denníka Daily Star jeden zo zachránených rukojemníkov povedal, že "tí, ktorí boli schopní recitovať verše z koránu, boli ušetrení, ostatných mučili".

 

Japonská vláda informovala, že jeden jej občan bol zachránený a so strelnými zraneniami prevezený do nemocnice. Sedem ďalších Japoncov je však nezvestných.

 

Taliansky veľvyslanec v Bangladéši Mario Palma oznámil, že medzi rukojemníkmi bolo sedem Talianov. Podľa agentúry DPA osem až desať ozbrojencov vtrhlo do reštaurácie Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, v piatok večer. V počiatočnej prestrelke zahynuli dvaja policajti.

 

 

Podľa AP útočníci zadržiavali 35 ľudí vrátane 20 cudzincov. Pokusy o vyjednávanie zlyhali a dráma trvala do dnešného rána, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky.

 

"Bangladéš nebude tolerovať žiadny akt terorizmu," zdôraznila bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová a vyzvala obyvateľov krajiny, aby sa zjednotili v boji proti extrémizmu.

 

Podľa niektorých správ sa k útoku prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Podľa iných americkí predstavitelia podozrievajú z útoku miestnu odnož teroristickej siete al-Káida.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies