FOTO a VIDEO Obrovská skaza v Čile: Požiar zničil celé mesto, 6-tisíc ľudí muselo utiecť!

NETKY.SK • 27 Január 2017, 06:41 • 2 min
FOTO a VIDEO Obrovská skaza v Čile: Požiar zničil celé mesto, 6-tisíc ľudí muselo utiecť!

SANTIAGO - Čile stále bojuje s najväčšími lesnými požiarmi v moderných dejinách krajiny. Sériu rýchlo sa šíriacich požiarov prevažne v centrálnej oblasti Čile rozdúchava silný vietor, vysoké teploty a pretrvávajúce sucho. Živel zničil už 238.000 hektárov zeme, informuje stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Plamene kompletne pohltili menšie mesto Santa Olga, z ktorého utieklo bez zranenia 6000 obyvateľov. Mesto leží 360kilometrov južne od čilskej metropoly Santiago. Hasiči bojujú s požiarmi nepretržite; tisícky z nich priamo v teréne a vrtuľníky aj lietadlá zo vzduchu. Počet obetí sa medzitým vyšplhal na desať.

Rozsah požiarov, ktoré vypukli ešte vlani v novembri, prinútil čilskú prezidentku Michelle Bacheletovú vyhlásiť stav ohrozenia, nasadiť do operácií armádu a požiadať o medzinárodnú pomoc. Špeciálne hasičské lietadlá schopné nabrať tony vody poslali na pomoc krajine Rusko aj Spojené štáty.

 

 

Podľa čilských úradov bolo v pondelok v strednom a južnom Čile 46 aktívnych ohnísk požiarov, ktoré ohrozovali prístavné mesto Valparaíso, ako aj metropolu Santiago. Ďalšie požiare sa rozhoreli v regiónoch O'Higgins, Maule, Bío-Bío, Araucanía a Los Lagos. Minister vnútra Mario Fernández nevylúčil, že požiare boli založené úmyselne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies