FOTO a VIDEO Mladí trnavskí študenti so svojím LEGO robotom bodovali na svetovej súťaži v Sydney

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 15:02 • 2 min
FOTO a VIDEO Mladí trnavskí študenti so svojím LEGO robotom bodovali na svetovej súťaži v Sydney

TRNAVA - LEGO už nie je len detskou hrou – z farebných stavebníc sa dnes stavajú roboty, ktoré deťom umožňujú nahliadnuť do sveta vedy a techniky.

slovakia

left justify in out

Štyria žiaci Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST v Trnave reprezentovali našu krajinu na austrálskom festivale LEGO robotov a v kategórii Robotika (Robot Game) obsadili 4. miesto.

 

Trnavský IT-PRO-BESST tím vytvorili pred 3 rokmi 7 žiaci, ktorí sa zapojili do súťaže First LEGO League (FLL) − najväčšej robotickej súťaže pre mladých vo veku 9 − 16 rokov. Po tohtoročných stredoeurópskych víťazstvách v Maďarsku a Nemecku postúpili výskumníci na celosvetovú exhibíciu najlepších tímov Asia Pacific Invitational, ktorá sa uskutočnila 6. – 9. 7. 2017 v Sydney.

 

Festival sa konal v areáli Macquarie University, ktorý okrem vyučovacích priestorov zahŕňal hotely, nemocnicu, banky a 126 hektárový park, v srdci najväčšej austrálskej high-tech zóny. Mladí výskumníci predviedli robota, ktorému na splnenie 13 misií vymysleli rôznorodé nadstavce. Práve v kategórii hodnotiacej úspešnosť výkonu robotov na hracej ploche, tzv. Robot Game, získali spomedzi 36 tímov z celého sveta 4. miesto.

 

„Súťažiť s tými najlepšími na opačnej strane zemegule nám dalo veľa. Spoznali sme veľa nových ľudí z rôznych častí sveta a kultúr, z mnohých vecí sme sa poučili a ako bonus sme spoznali krásne austrálske veľkomesto,“ povedala členka tímu Paulína.

 

Žiaci si pre ostaných účastníkov pripravili exhibičný stánok vyzdobený trikolórou, čím na tejto pôde predstavili našu krajinu ako prví Slováci. Nádejní vedci si účasťou na svetovom festivale upevnili svoju pozíciu medzi svetovou špičkou a už teraz premýšľajú, ako s budúcoročnou témou Hydro Dynamics prekonajú svoje vlastné limity a očakávania.     

 

 

Ako LEGO robot funguje?

 

"Náš robot je celý postavený z LEGO častíc a naprogramovaný pomocou softvéru Mindstorms Education EV3. Robot funguje autonómne, teda samostatne, čo znamená, že my ho vopred naprogramujeme a on potom plní misie na základe krokov, ktoré sme mu určili. Robot má 4 programy, ktorými sa vie riadiť a 4 senzory, ktorými vie snímať svoje okolie. 2 motory používame na pohyb dopredu, dozadu, doľava a doprava a zvyšné 2 motory nám slúžia na plnenie misií. Na programovacom stole je rozložených približne 12 misií a každá z nich je tvorená cca 3 úkonmi, ktoré musí robot vykonať. Po každej vykonanej časti sa vráti opäť do základne - jediného miesta, kde s ním môže tím manipulovať, t. j. prikladať nadstavce, meniť programy. Robot nikdy nie je v plnení úloh 100%-ný a na niektoré chyby sme už vopred pripravení. Vieme podľa toho v základni meniť programy, ktoré tú chybu následne napravia," vysvetlil žiak Jakub, ktorý projekt viedol.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona