FOTO a VIDEO Krvavé bombové útoky v Bagdade: Najmenej 172 ľudí

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 20:34 • 2 min
FOTO a VIDEO Krvavé bombové útoky v Bagdade: Najmenej 172 ľudí

BAGDAD - Na 172 stúpol počet obetí dvoch bombových útokov, ktoré sa odohrali v noci nadnes v irackom hlavnom meste Bagdad. Informovala o tom iracká šiitská polovojenská skupina Ľudové mobilizačné sily (PMF).

slovakia

left justify in out

"Počet obetí útokov Islamského štátu v Bagdade je teraz 172, zranených je 196 ľudí," uviedli PMF na Twitteri.

 

Prvá nálož nastražená v dodávke explodovala neďaleko reštaurácie a nákupného strediska v rušnej štvrti Karráda, ďalšia bomba vybuchla krátko nato na prevažne šiitskom predmestí severne od metropoly. Explózie spôsobili rozsiahly požiar a vážne poškodili aj niekoľko budov v okolí. V dôsledku požiaru mnohé z obetí zhoreli zaživa alebo sa udusili.

 

Oba útoky sa odohrali v sobotu pred polnocou v prevažne šiitmi obývaných štvrtiach. Na miestach činu bolo v čase útoku veľa ľudí, pretože po celodennom pôste v rámci ramadánu vyšli na nákupy, večeru alebo za zábavou. Aj preto je medzi obeťami veľa detí.

 

 

Agentúra AP spresnila, že k zodpovednosti za atentát v Karráde sa prostredníctvom sociálnych sietí prihlásil samozvaný Islamský štát (IS). K druhému útoku sa IS síce priamo nepriznal, ale jeho scenár je zhodný s podobnými útokmi IS v šiitských enklávach či obchodných centrách.

 

Miesta útokov dnes navštívil aj iracký premiér Hajdar Abádí, ktorému však miestni obyvatelia vyčítali zodpovednosť za nedostatočnú bezpečnosť v krajine. Na jeho konvoj potom zaútočili hádzaním kameňov, topánok a fliaš.

 

Sobotňajšie atentáty sú jednými z najkrvavejších, k akým došlo v tomto roku v Iraku. Útoky z noci nadnes dokázali schopnosť islamistických extrémistov podnikať ničivé útoky aj napriek stratám na bojiskách, vrátane mesta Fallúdža, ktoré iracká vládna armáda minulú nedeľu označila za úplne oslobodenú od islamistov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies