FOTO a VIDEO Kosovská opozícia na inaugurácii nového prezidenta vypustila slzotvorný plyn

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 19:57 • 2 min
FOTO a VIDEO Kosovská opozícia na inaugurácii nového prezidenta vypustila slzotvorný plyn

PRIŠTINA - Stúpenci kosovskej opozície narušili dnes slzotvorným plynom slávnostnú inauguráciu nového prezidenta Hashima Thaciho, ktorého do úradu zvolil vo februári kosovský parlament. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Demonštranti vypustili slzotvorný plyn z kanistrov počas ceremónie na Skanderbegovom námestí v kosovskej metropole Priština. Stalo sa tak krátko pred plánovaným začiatkom inauguračného prejavu, v ktorom Thaci vyzval na zmierenie medzi Srbskom a Kosovom.


Medzi približne 1000 zhromaždenými ľuďmi boli aj prominentní hostia vrátane chorvátskej prezidentky Kolindy Grabarovej-Kitarovičovej, albánskeho premiéra Ediho Ramu a zahraničných diplomatov. Viacerí účastníci zhromaždenia sa v dôsledku vypustenia plynu rozkašľali a utierali si slziace oči. Polícia v súvislosti s incidentom zatkla 12 osôb a inaugurácia následne pokračovala podľa plánu.


"Kosovo a Srbsko by sa mali presunúť z fázy normalizácie vzťahov do fázy zmierenia medzi oboma krajinami. Budeme pokračovať v dialógu s EÚ a so Srbskom," povedal Thaci v inauguračnom prejave. Nad rečníckym pódiom bola okrem vlajky Kosova umiestnená aj vlajka EÚ.


K vypusteniu plynu sa prihlásila najväčšia opozičná nacionalistická strana Sebaurčenie. Strana zdôraznila, že sa nikdy nezmieri s Thacim ako prezidentom. Hashim Thaci sa ujal funkcie už vo štvrtok, keď zložil prísahu v parlamente. Niekdajšieho vodcu kosovských povstalcov napriek bojkotu opozície zvolili za prezidenta 26. februára. Na voľbe sa zúčastnil len jeden poslanec opozície, ktorá si chcela vynútiť vypísanie predčasných volieb.


Kosovská opozícia už od septembra 2015 všemožne narušuje prácu parlamentu, v ktorom sa nezdráha vypúšťať ani slzotvorný plyn. Odmieta totiž vlaňajšiu dohodu medzi Kosovom a Srbskom, ktorá etnickým Srbom v Kosove prisudzuje väčšie právomoci. Stavia sa tiež proti dohode o vytýčení hraníc s Čiernou Horou.


Bývalý kosovský premiér a exšéf diplomacie Thaci nahradil v prezidentskej funkcii Atifete Jahjagovú. Prezident má v rámci politického systému Kosova prevažne reprezentatívne právomoci.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona