FOTO a VIDEO Iránski muži si obliekli hidžáb, aby poukázali na ženské utrpenie

NETKY.SK • 28 December 2016, 18:42 • 2 min
FOTO a VIDEO Iránski muži si obliekli hidžáb, aby poukázali na ženské utrpenie

TEHERÁN – Irán je krajina, kde platí prísny moslimský zákon a jeho nedodržiavanie sa trestá. Mnohí muži však v sebe našli kúsok empatie a zastali sa žien, pre ktoré platia o mnoho tvrdšie pravidlá.

slovakia

left justify in out

Moslimské ženy musia nosiť hidžáb alebo burky vždy a všade, či je teplo a či zima, dokonca aj keď sa chcú kúpať vo vode. Takýto obmedzený život si dobrovoľne vyskúšali aj tamojší muži, ktorí uznali, že je to veľmi nepríjemné.

 

„Nedokážem v tom vydržať ani jednu hodinu, nechápem ako to môžu nosiť celý život. Je to väzenie,“ povedal jeden z nich.

 

Informáciu o proteste proti utláčaniu žien priniesla bývalá novinárka Masih Alinejad, ktorá spravuje facebookovú stránku My Stealthy Freedom (v preklade: Moja tajná sloboda). Alinejad dlhodobo verejne vystupuje a bojuje za oslobodenie žien od diskriminácie vo všetkých oblastiach života. 

 

Alinejad zverejnila aj video, ktoré zachytáva viacerých účastníkov protestu. „Keď sme na pláži, moja žena mi vždy hovorí, že by si rada vyzliekla burku, aby mohla cítiť vietor vo vlasoch,“ hovorí vo videu hlavný respondent. „Iránsky zákon to ale ženám nedovoľuje, alebo to musia robiť tajne. Moja žena je rada, že mám pre ňu porozumenie, hlavne v horúcom počasí,“ vysvetľuje.

 

 

„V uliciach chodí tajná polícia, ktorá kontroluje, či všetci dodržiavajú islamský zákon,“ povedala Alinejad.

 

Muži už od júla tohto roku zdieľajú utrpenie žien a dúfajú, že obmäkčia pravidlá. Alinejad zase verí, že jej stránka bude pre moslimské ženy dôležitým a inšpiratívnym odkazom. V roku 2014 iránska polícia upozornila alebo potrestala 3,6 milióna žien pre nesprávne nosenie hidžábu.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona