FOTO a VIDEO Do severosýrskeho Aleppa sa vracajú tisíce ľudí: Zisťujú v akom stave sú ich domy a obchody

NETKY.SK • 5 Január 2017, 06:42 • 2 min
FOTO a VIDEO Do severosýrskeho Aleppa sa vracajú tisíce ľudí: Zisťujú v akom stave sú ich domy a obchody

DAMASK - Do východnej časti severosýrskeho mesta Aleppo, ktorá bola donedávna v rukách povstalcov, sa napriek nepriaznivému zimnému počasiu a "nepredstaviteľnej" skaze začínajú vracať tisíce ľudí, uviedol v stredu predstaviteľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Sýrii Sadžád Málik.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V priebehu ostatných niekoľkých dní sa podľa Málika vrátilo do obytnej štvrte Hanano približne 2200 rodín.

 

"Ľudia prichádzajú do východného Aleppa, aby si pozreli svoje obchody či domy, aby zistili, či stoja alebo či nie sú vykradnuté. Je tu strašná zima. Tie domy, do ktorých sa ľudia vracajú, nemajú ani okná, ani dvere a niet tam na čom variť," povedal pre agentúru Reuters Málik.

 

OSN podľa jeho slov pomáha ľuďom v Aleppe začať nový život a poskytuje im matrace, spacie vaky a plastové fólie na zalepenie rozbitých okien, aby mohli pre začiatok obývať aspoň jednu izbu svojich zväčša zničených bytov či domov.

 

Vzbúrenci proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada ovládali východné štvrte Aleppa zhruba štyri roky a vzdali sa ich až pod tlakom mohutnej vládnej ofenzívy z posledných týždňov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies