FOTO a VIDEO Ďalšie zemetrasenie v Japonsku: Hlásia už 29 mŕtvych a 1500 zranených

NETKY.SK • 16 Apríl 2016, 08:37 • 2 min
FOTO a VIDEO Ďalšie zemetrasenie v Japonsku: Hlásia už 29 mŕtvych a 1500 zranených

TOKIO - Najmenej 29 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 1500 utrpelo zranenia pri dvoch zemetraseniach, ktoré v týchto dňoch zasiahli najjužnejšie položený japonský ostrov Kjúšú. Informujú o tom svetové médiá a hovorca japonskej vlády Jošihide Suga s tým, že zranenia 80 ľudí sú vážneho charakteru.

slovakia

left justify in out

"Prosím, pomôžte si navzájom a zachovajte pokoj," odkázal Suga verejnosti počas tlačovej konferencie vysielanej v televíznom prenose. Suga sa o počte obetí nezmienil. Japonské médiá však uvádzajú, že zemetrasenia neprežilo celkovo až 29 ľudí a tým, že tento počet sa môže zvýšiť.

 

 

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3 zasiahlo Japonsko dnes nadránom miestneho času iba takmer 24 hodín po predchádzajúcom zemetrasení s magnitúdou 6,5. Otrasy, ktoré si vyžiadali minimálne 19 obetí, postihli región mesta Kumamoto na najjužnejšom z hlavných japonských ostrovov Kjúšú dnes o 1.25 h miestneho času (piatok 18.25 SELČ), vychádzali z hĺbky desať kilometrov. Oblasť postihol dnes ráno dotras s magnitúdou 5,4. V rovnakej oblasti zabilo vo štvrtok v noci zemetrasenie s magnitúdou 6,5 celkove desať ľudí a vyše 1100 zranilo.

 

 

Japonské médiá zároveň informovali o erupcii sopky Aso ležiacej na ostrove Kjúšú. Ide o prvý výbuch v uplynulom mesiaci. Spojitosť medzi dvoma zemetraseniami a najnovším výbuchom sopky nie je známa, dodala AP.

 

Aso je jedna z najväčších aktívnych sopiek v Japonsku a aj na Zemi. Nachádza sa v centrálnej časti ostrova Kjúšú. Jej vrchol leží vo výške 1592 metrov nad morom.

 

 

Hovorca vlády Suga na dnešnej tlačovej konferencii oznámil, že kabinet očakáva v dôsledku posledného zemetrasenia vznik veľkých škôd a na pomoc do postihnutej oblasti vyšle 20.000 vojakov. V oblasti jadrových zariadení Sendai a Genkai, ktoré ležia na tomto ostrove, narušenie neevidujú, dodal.

 

 

Tlačová agentúra Kjódo uviedla, že na postihnutom ostrove ostalo v troch prefektúrach bez elektriny viac než 200.000 domácností.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies