FOTO a VIDEO Biológovia objavili nový druh morského koníka, vidieť ho, je takmer nemožné

NETKY.SK • 29 Január 2016, 17:13 • 2 min
FOTO a VIDEO Biológovia objavili nový druh morského koníka, vidieť ho, je takmer nemožné

BITUNG - V blízkosti ostrova Lembeh na severe indonézskeho súostrovia biológovia objavili nový, dosiaľ pomerne málo známy druh morského koníka Pygmy. Základom jeho prežitia je maskovanie s okolitým prostredím, a je v tom naozaj majster. Vďaka svojmu sfarbeniu splynie s korálmi tak dokonale, že ho takmer ani nemožno odlíšiť.

slovakia

left justify in out

Podmorský fotograf Colin Marshall nafotil sériu fotografií, na ktorých zachytáva tieto morské tvory pri rôzne sfarbených koraloch. Pygmy koníky kopírujú vzhľad koralov aj vďaka zvláštnym bradaviciam a miniatúrnemu tvaru tela (majú len 2,7 cm). Vyzerajú tak, ako jedna z koralových „vetvičiek.“

 

Študovať morské koníky v zajatí je takmer nemožné, v akváriách majú totiž vysokú úmrtnosť. Aj to je dôvod, prečo sú pre biológov stále veľkou záhadou. Dlho bola nezodpovedaná otázka, či farbu koralov získajú postupne v priebehu života alebo sa s ňou už narodia. V roku 2014 biológovia za týmto účelom sledovali rozmnožovanie morských koníkov na Filipínach.

 

Zistili, že mláďatá sa rodia s matne šedou farbou. Akonáhle sa pripoja ku koralu, ktorý sa stane ich domovom, sfarbia sa podľa neho a s touto farbou potom žijú až do konca života. "Akonáhle tieto morské koníky odfotíte, budú sa snažiť schovať vnútri koralov. Vystraší ich totiž záblesk z fotoaparátu,“ vysvetľuje Marshall.

 

"Niektorí potápači sa potom snažia v koraloch hrabať, aby ich našli. To nie je šťastné riešenie. Morský koník sa potom snaží skryť omnoho intenzívnejšie. Navyše ich blesk môže oslepiť, a stanú sa tak ľahkou korisťou pre dravce,“ dodal. "Takže, ak sa vám naskytne šťastie vidieť tieto tvory, prosím, nerobte si veľa fotografií a nedotkajte sa ich."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies