FOTO a VIDEO Automaty v Istanbule kŕmia túlavé zvieratá, výmenou za recykláciu fliaš

NETKY.SK • 29 Január 2016, 16:00 • 2 min
FOTO a VIDEO Automaty v Istanbule kŕmia túlavé zvieratá, výmenou za recykláciu fliaš

ISTANBUL - S približne 14 miliónmi obyvateľov je turecký Istanbul jedným z najväčších miest na svete. Každodenný život v tomto meste je spojený s obrovským množstvom túlavých mačiek a psov, ktorých počet sa odhaduje na 150 000. Problematika túlavých zvierat je Turecku polarizujúcou témou, a všetky pokusy vlády k riešeniu tohto problému sa stretávajú so silným odporom opozície.

slovakia

left justify in out

Aktivisti bojujúci za ochranu zvierat, tvrdia, že základným kľúčom problému je pašovanie zvierat a nelegálne obchodovanie. Situácii nepomáhajú ani nízke tresty. V prípade, že pašerákov niekto prichytí, dostane iba pokutu, ktorá dosahuje len niekoľko sto eur a pašerákov príliš neodradí. Prinášajú stále ďalšie a ďalšie drahé čistokrvné šteňatá, na ktorých bohatnú. Ľudia, ktorí si zvieratko kúpia, ich však často vyhadzujú na ulicu, keď si to so starostlivosťou o ne rozmyslia. V uliciach potom hladujú tisíce psov a mačiek.

 

Turecká spoločnosť Pudgeon sa rozhodla tento problém aspoň čiastočne vyriešiť, a zaviedla automaty, ktoré uvoľňujú jedlo a vodu, výmenou za recyklovanie plastových fliaš. Tento nápad podporuje ľudí k triedeniu odpadu a zároveň upozorňuje na problém túlavých zvierat v meste. Peniaze z recyklovaných fliaš sa používajú na údržbu automatu a nákup potravy.

 

V roku 2012 turecká vláda vypracovala návrh zákona, ktorý by psi vyhnal do prírodných parkov na okraji mesta. Návrh však pobúril aktivistov za práva zvierat, podľa ktorých sa návrh podobá na brutálne týranie zvierat z roku 1910, kedy poslali túlavé psi na ostrov, a nechali ich tam navzájom sa povraždiť alebo zomrieť od hladu.

 

"Či sa nám to páči alebo nie, musíme prevziať zodpovednosť a prijať fakt, že túlavé psi a mačky sa v meste neobjavili zo dňa na deň," povedal Ahmet Senpolat, právnik za práva zvierat.

 

Automaty síce nie sú dlhodobé riešenie, no tento program aspoň podporuje recykláciu, ale zvyšuje povedomie o problematike. Aktivisti dúfajú, že týmto spôsobom vyzvú občanov, aby tlačili na vládu pre vytvorenie dlhodobého riešenia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies