FOTO 15 najkrajších miest, ktoré pomaly z našej planéty miznú: Navštívte ich kým je čas

NETKY.SK • 17 Február 2018, 17:00 • 2 min
FOTO 15 najkrajších miest, ktoré pomaly z našej planéty miznú: Navštívte ich kým je čas

Na zemi existujú desiatky a stovky miest, ktoré stoja za návštevu. Niektorým z nich ale z mnohých dôvodov hrozí zánik. Ktoré sú to, a kam by ste sa preto mali pozrieť?

slovakia

left justify in out

Pomalé rozoberanie tehál a erózia či ďalšie dôvody spôsobujú postupný zánik Veľkého čínskeho múru. Čas plynie a doposiaľ z neho ubudla približne tretina. Múr je najväčšou stavbou v ľudskej histórii a čísla, ktoré ho popisujú, sú fascinujúce. Dvadsaťpäťtisíc strážnych veží, tristotisíc mŕtvych v prvej fáze jeho stavby a dĺžka, ktorá sa podľa odhadov pohybuje okolo 8860 kilometrov. Začal vznikať už v roku 221 pred naším letopočtom.

 

FOTO Otrasné: Číňania "zreštaurovali" úsek Veľkého čínskeho múru, použili aj betón

 

img

Foto: Veľký čísnky múr/Pixabay

 

Erózia a znečisťovanie negatívne pôsobia na legendárny chrám Taj Mahal v Indii. Podľa odborníkov mu hrozí dokonca úplné zničenie. Podľa oficiálneho zápisu UNESCO sa stavba začala v roku 1631 a skončila roku 1648. Stavalo ju vyše 20 000 remeselníkov.

 

Tádž Mahal - symbol lásky muža a ženy a "pútnické miesto" zaľúbených

 

img

Foto: Taj Mahal/Pixabay

 

Za posledných 40 rokov zmizla jedna tretina vody z Mŕtveho mora, ktorá do nej priteká z rieky Jordán. Tá je odvádzaná a využívaná v priemysle a poľnohospodárstve. Podľa odborníkov, ak bude pokračovať v odvodňovanie rieky Jordán, ktorá Mŕtve more zásobuje, bude mu hroziť úplné vysušenie.

 

img

Foto: Mŕtve more/Pixabay

 

Unikátnu prírodnú rezerváciu Národný park Denali na Aljaške ohrozuje zmena klímy a s ňou súvisiace topenie ľadovcov čo ovplyvňuje aj jeho divočinu. Nachádza sa tam aj najvyšší vrch Severnej Ameriky, Mount McKinley, ktorý má 6193,6 metrov.

 

img

Foto: Národný park Denali/Pixabay

 

Narastajúce teploty a znečisťovanie oceánskej vody ohrozujú aj najväčší korálový útes na svete. Až 93 % Veľkého bariérového útesu na severovýchodnom pobreží Austrálie ohrozuje postupné zbielenie. 

 

img

Foto: Korálový útes/Pixabay

 

Nádherné Seychelly v Indickom oceáne ohrozuje postupná erózia pláže. 

 

img

Foto: Seychelly/Pixabay

 

Vplyvom klimatických zmien ubudnú približne 3 % alpského ľadovca ročne. Niektorí odborníci dokonca predpovedajú, že do roku 2050 zmiznú úplne. To isté však hrozí aj ľadovcu Mendenhall Glacier na Aljaške. Taktiež ľadovec na najvyššej hore Afriky mizne. Ľadové steny na Kilimandžáre sa roztopia podľa odhadov do roku 2022.

 

img

Ilustračné foto/Pixabay

 

Národný park Everglades na Floride patrí medzi najohrozenejšie. Súčasným problémom, okrem iných, je aj mestský rozvoj v jeho okolí. 

 

img

Foto: Národný park Everglades/Pixabay 

 

Druhý najväčší dažďový prales v Konžskej panve je ohrozený nelegálnou ťažbou dreva. V posledných rokoch ubudlo 1,3 milióna štvorcových míľ. OSN predpokladá, že môže do roku 2040 úplne zmiznúť. 

 

img

Foto: Dažďový prales/Pixabay

 

Benátky sú známe aj vďaka romantickým plavbám na gondolách. Pred rokom podľa vedcov ale mestu, ktoré je prepletené vodnými kanálmi hrozili ničivé záplavy. No v súčasnosti trpia Benátky suchom.

 

Šokujúce FOTO Benátky vyschli! Loďky v kanáloch ležia na dne

 

img

Foto: Benátky/Pixabay 

 

Neuveriteľných 2,1 milióna míľ štvorcových amazónskeho pralesu ohrozuje rýchla expanzia poľnohospodárstva.

 

img

Foto: Amazónsky prales/Pixabay 

 

Maledivy sa potápajú. Toto nádherné miesto bojuje proti stále bezprostrednejšej hrozbe zatopenia kvôli stúpajúcej hladine oceánu.

 

 

Staroveké archeologické nálezisko v egyptskom Mennofere ohrozuje zvyšujúca sa, ale znečistená podzemná voda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies