FOT Greenpeace vo Varšave protestujú proti ťažbe dreva v poslednom európskom pralese

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 14:49 • 2 min
FOT Greenpeace vo Varšave protestujú proti ťažbe dreva v poslednom európskom pralese

VARŠAVA - Environmentálni aktivisti dnes vo Varšave protestovali proti plánom Poľska na extenzívnu ťažbu dreva v poslednom pralese na území Európy a žiadali vysoký stupeň ochrany pre Bielovežský prales, ktorý sa rozprestiera pri hraniciach Poľska s Bieloruskom.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, skupina aktivistov ochranárskej organizácie Greenpeace dnes na budove poľského ministerstva životného prostredia rozvinula obrí transparent s nápisom: "Celý prales (nech je) národným parkom", čo by znamenalo zákaz ťažby dreva v ňom.


Poľský minister životného prostredia Jan Szyszko v marci schválil extenzívnu ťažbu dreva v Bielovežskom pralese, pričom svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že sa tak zabráni šíreniu lykožrúta, ktorý ničí lesné porasty. Poľskú verejnosť okrem toho šokoval, keď sa v rozhovore pre týždenník Do Rzeczy vyjadril, že stromy vyťažené v pralese treba racionálne zužitkovať: buď ako kurivo, alebo na výrobu nábytku. "Na to sú tam tie lesy, aby slúžili človeku," vyhlásil.


Bielovežský prales je na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Žijú tam stovky zubrov, viac ako 60 druhov cicavcov a stovky druhov stromov, rastlín a lišajníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies