Fortuna liga sa približuje fanúšikom cez špeciálne programy aj nálepky

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 15:42 • 2 min
Fortuna liga sa približuje fanúšikom cez špeciálne programy aj nálepky

BRATISLAVA - Zástupcovia Únie ligových klubov (ÚLK), riadiaceho orgánu futbalovej Fortuna ligy, v piatok predstavili viaceré novinky s cieľom zvýšiť atraktivitu najvyššej slovenskej súťaže.

slovakia

left justify in out

Jednou z najviditeľnejších má byť projekt Futbalmania spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie, v rámci ktorého chce ÚLK zlepšovať program pre fanúšikov a verejnosť vo všetkých fortunaligových kluboch, napríklad formou aktivít priamo na štadiónoch počas zápasov, komunitných projektov či dní otvorených dverí.

Druhá zložka projektu je vzdelávacia, zástupcovia klubov absolvujú sériu odborných seminárov a stáží u zahraničných partnerov. "Vo svete je úplne bežné, že futbalové kluby nepôsobia výhradne len ako športové subjekty, ale sú zároveň centrom svojich lokálnych komunít. Ich športové záujmy idú ruka v ruke s výchovou malých detí, budovaním vzťahov s fanúšikmi či ďalšími aktivitami v oblasti spoločenskej zodpovednosti. Vzhľadom na historické, spoločenské a ďalšie okolnosti u nás tento rozmer absentuje. V súčasnosti sa kompletne rekonštruujú alebo stavajú nové štadióny naprieč celým územím Slovenska. Tento významný impulz pre domáci futbal je taktiež ideálnou šancou na naštartovanie zmien v kluboch a vytváranie komunitného života v ich okolí," uviedol zástupca programu Futbalmania Richard Renert. Projekt sa začal už v januári tohto roka, naplno sa má rozbehnúť od sezóny 2017/2018.

Prvýkrát v histórii dostala najvyššia slovenská súťaž oficiálny nálepkový album. Distribuovať ho bude sieť Mediaprint-Kapa. Cena albumu je 1 euro, balíček piatich fotografií stojí 80 centov. V albume je miesto na 274 nálepiek hráčov, trénerov či štadiónov. Prezident ÚLK Ivan Kozák prisľúbil, že 9500 albumov sa k zberateľom dostane bezplatne na fortunaligových štadiónoch i vybraných základných školách.

 

"Veríme, že aj takouto hravou formou spopularizujeme našu ligu a našich futbalistov predovšetkým medzi najmladšími fanúšikmi,“ povedal Kozák. Zberatelia môžu v balíčkoch nájsť taktiež špeciálne výherné nálepky, vďaka ktorým sa dostanú do septembrového žrebovania o zaujímavé ceny, ako sú herné konzoly, originálne dresy klubov či oficiálne lopty súťaže. Albumy budú dostupné aj v klubových "fanshopoch", ako aj v internetovom obchode firmy Stickito, ktorá je partnerom projektu. Online je možné zakúpiť tiež limitovanú edíciu albumu s kompletnou zbierkou nálepiek.

Počas jesene si hráči všetkých tímov Fortuna ligy mohli porovnať svoje schopnosti v štyroch rôznych disciplínach Súboja zručností. Tí najúspešnejší získali nomináciu do veľkého finále, ktoré sa uskutoční v nedeľu 30. apríla v Poprade ako súčasť podujatia Sviatok futbalu. Jeho vyvrcholením bude v pondelok 1. mája finále Slovnaft Cupu.

Za mimoriadne úspešné považujú zástupcovia ÚLK decembrové Adventné kolá Fortuna ligy. Kluby spolu so svojimi fanúšikmi vyzbierali celkovo 9208 eur a vo svojich regiónoch tak podporili dvanásť rôznych charitatívnych organizácií či jednotlivcov odkázaných na pomoc iných. Tematické kolá s mierne odlišným zameraním nemajú chýbať ani v jarnej časti aktuálnej sezóny. "Zatiaľ môžeme prezradiť, že motívom jedného kola bude veľkonočná nádielka a jedno venujeme našim mamám," avizuje výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

Šéf ÚLK Ivan Kozák vyzdvihol dôležitosť podpory spoločenského a sociálneho rozmeru futbalu: "Dlhodobo sa riadime filozofiou, že futbal nie je len o 90 minútach hry. To je jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý tieto projekty robíme. Máme radosť zo zlepšujúcej sa infraštruktúry na Slovensku, ale ponúknuť fanúšikom len futbalový zápas na modernom štadióne nestačí. Ľudia sa chcú zabávať, zároveň však musíme veľmi intenzívne pracovať aj na vzťahu klubov so svojimi fanúšikmi a lokálnymi komunitami."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies