Ford zvolá pre problematické airbagy do servisov vyše 390-tisíc áut Ford Ranger

NETKY.SK • 26 Január 2016, 17:16 • 2 min
Ford zvolá pre problematické airbagy do servisov vyše 390-tisíc áut Ford Ranger

DETROIT - Americká automobilka Ford zvolá do servisov viac než 390.000 svojich vozidiel Ford Ranger.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú problematické airbagy od japonskej firmy Takata, ktoré môžu po nafúknutí prasknúť, pričom dôjde k vážnym zraneniam ľudí vo vozidle. Informovala o tom agentúra AP.

 

Spoločnosť oznámila, že zvolávanie sa dotkne takmer 391.000 rangerov v USA a Kanade modelových rokov 2004 až 2006. Urobila tak pár dní potom, ako boli zverejnené informácie, že pred Vianocami zahynul v Južnej Karolíne v dôsledku prasknutia airbagu 52-ročný vodič Fordu Ranger. Nehoda bola pritom drobná, no v jej dôsledku aktivovaný airbag praskol a kus kovu z nafukovača vodičovi poškodil miechu. Stal sa tak desiatou potvrdenou obeťou v dôsledku nečakaného prasknutia airbagu. Navyše, približne 100 ľudí bolo z tohto dôvodu zranených.

 

Po nehode nariadil americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) automobilkám, aby do servisov zvolali ďalších okolo 5 miliónov áut s problematickými airbagmi od firmy Takata. Pod časť týchto zvolávaní sa podpísalo práve úmrtie v Južnej Karolíne a pod zvyšok skutočnosť, že airbagy neprešli novými testami.

 

Očakáva sa, že k zvolávaniu pristúpia okrem Fordu aj ďalšie automobilky, keďže problémy okolo airbagov od firmy Takata pokračujú ďalej. V súčasnosti tento problém zahŕňa 14 výrobcov osobných a nákladných áut a zhruba 24.000 vozidiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies