Forbes: Putin sa vydal po stopách cára Petra I.

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 12:53 • 2 min
Forbes: Putin sa vydal po stopách cára Petra I.

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa vydal cestou cára Petra I., keď oznámil rozvod s manželkou Ľudmilou, napísal dnes magazín Forbes, podľa ktorého ide na ruské pomery o ojedinelý krok, keďže zo sovietskych čias nie je známy jediný prípad vrcholného činiteľa, ktorý sa rozviedol.

slovakia

left justify in out

Dokonca aj vodca boľševickej revolúcie Vladimir Iľjič Lenin zotrval v zväzku s Nadeždou Krupskou aj napriek svojmu romániku s Inessou Armandovou, pripomenul Forbes, podľa ktorého je tak jediným známym prípadom rozchod Petra I. s jeho manželkou Jevdokijou Lopuchinovovu v 18. storočí.

Teraz treba podľa magazínu Forbes počkať na ďalšie Putinove kroky: či sa pustí do víru románikov, alebo predstaví verejnosti ženu, ktorá by zodpovedala jeho ambíciám a bola by ochotná znášať úskalia života verejnej osoby.

Americký magazín Foreign Policy pripomína, že dohady o rozchode Putinovcov sa objavili už dávno, rovnako ako aj špekulácie o Putinových mimomanželských vzťahoch, ktoré popieral. Vzhľadom na vysokú rozvodovosť v Rusku sú Putinovci len ďalším manželským párom, ktorému to nevyšlo, konštatuje Foreign Policy.  

Denník New York Times upozornil, že Putin sa počas svojho tretieho funkčného obdobia sústredil na čistky v Kremli, keď sa zbavuje hráčov, ktorým už nedôveruje, a obracia sa ku konzervatívnej voličskej základni, lebo jej vernosť má zaručenú. NYT pripomenul, že Rusko je stále konzervatívnou krajinou, kde má pravoslávna cirkev veľké slovo. Putinova popularita závisí od Rusiek stredného veku, ktoré môžu zareagovať negatívne, ak by sa oženil s mladšou ženou, napísal NYT.

Britský denník Guardian obrátil pozornosť na to, že Ľudmila Putinová v okamihu, keď Putin zverejnil ich rozvod, vyzerala nesvoja, akoby nevedela, ako sa v prítomnosti manžela zachovať. Jej správanie opäť vyvolalo dohady, že vstúpila do kláštora alebo že Putinovci žijú oddelene už dlhší čas.  

Ruská tlač a médiá reagovali dnes na správu o rozvode Putinovcov s porozumením a neobvyklým súcitom. Proopozičné Kommersant Radio schválilo, že sa Putinovci rozhodli oznámiť svoj rozchod verejnosti namiesto toho, aby to držali v tajnosti. Podľa neho je to "lepšie riešenie, ako keby žili dvojaký život len pre to, aby sa držali nejakého falošného protokolu," komentoval novinku známy novinár Viktor Lošak. "Prezident a jeho manželka sa správali ako reálni ľudia," dodal.

Moskovskij komsomolec, jeden z najpredávanejších bulvárnych denníkov, dnes ocenil, že Putin sa rozhodol porušiť tabu, "ukázal, že aj prezident má súkromný život - aj právo na zlyhania". Prezident združenia odborníkov na pravoslávie Kirill Frolov vo svojom blogu reagoval na správu o rozvode prezidentského páru výzvou veriacim, aby sa modlili za "Božích služobníkov Vladimira a Ľudmilu a nedali protiruským silám priestor na škodoradosť a vystupovanie v úlohe sudcov". Patriarcha celej Rusi Kirill podľa neho zaujme stanovisko k rozhodnutiu Putinovcov čoskoro, aj keď nie je známe, či bude verejné.

Spravodajský server Gazeta.ru medzičasom informoval, že ani moskovská ani petrohradská matrika zatiaľ neregistrujú žiadosť Putinovcov o rozvod ich 30-ročného manželstva, ktoré uzavreli 28. júla 1983 a v ktorom sa im narodili dve dcéry. Aj ony sa dlhé roky neobjavili na verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies