Foraiov odchod podľa Kisku nerieši hlavný problém

NETKY.SK • 23 September 2015, 11:44 • 2 min
Foraiov odchod podľa Kisku nerieši hlavný problém

BRATISLAVA - Riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne odchádza, ale základný problém ostáva - možnosť subjektívneho, osobného rozhodovania o peniazoch ľudí určených na starostlivosť o ich zdravie. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska v reakcii na abdikáciu šéfa najväčšej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia.

slovakia

left justify in out

Ako upozornila hlava štátu, cez VšZP prejde skoro 70 % verejných peňazí v zdravotníctve. "Uzatváraním zmlúv a nastavovaním parametrov je štátna poisťovňa jedným z hlavných subjektov zodpovedných za zlý, v niektorých smeroch až úbohý stav nášho zdravotníctva," komentoval prezident.


Podľa Kisku, nielen médiá, ale aj mnohí lekári dlhodobo upozorňujú a sťažujú sa, že pravidlá uzatvárania zmlúv zo strany VšZP sú neprehľadné, transparentnosť je len formálna a pochybnosti sú naozaj rozsiahle. Niektorí na tom dobre zarábajú, ale tí najdôležitejší, o ktorých by malo ísť na prvom mieste, teda pacienti, na to stále iba doplácajú.
Kiska zdôraznil, že v zdravotníctve potrebujeme v prvom rade zaviesť poriadok a jasné pravidlá - a najdôležitejšia je vôľa to urobiť. "To znamená osobitne ľudia, ktorí to chcú a dokážu urobiť v rozhodujúcich pozíciách. Do verejného zdravotníctva priteká každý rok viac peňazí. Dookola oddlžujeme štátne nemocnice. Mnohé zdravotnícke zariadenia stále nie sú v dobrom stave. A ľudia okrem zdravotného poistenia platia navyše čoraz viac rôznych poplatkov, u mnohých ani nevedia prečo a za čo," skonštatoval Kiska.


"Práve o zdravotníctve, o probléme, ktorý trápi hádam najviac ľudí na Slovensku, by sme mali diskutovať pred parlamentnými voľbami. Naliehať na politické strany, aby ponúkli také programy, ktoré konečne povedú k poriadku v našom zdravotníctve," uzavrel prezident.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies