Folklórny súbor Vatra oslávi 65. výročie

NETKY.SK • 16 Október 2017, 06:00 • 2 min
Folklórny súbor Vatra oslávi 65. výročie

TLMAČE - Pri príležitosti 65. výročia vzniku folklórneho súboru (FS) Vatra mesto Tlmače v spolupráci s miestnym Mestským kultúrnym strediskom (MsKS) usporiadajú 20. októbra so začiatkom o 18.00 h v Spoločenskom dome Tlmače - Lipník kultúrny program s názvom Čilejkárske ornamenty.

slovakia

left justify in out

Podľa slov riaditeľky MsKS v Tlmačoch Lucie Kúdelovej bolo 65 rokov činnosti FS vždy s pocitom hrdosti na svoje mesto Tlmače, svoj tekovský región a Slovensko. "Keď bolo treba niekde priložiť ruku k dielu, nechýbali 'Vatráci', či už pri slávnostných príležitostiach v kroji, alebo pri príprave a organizovaní akcií. Či pri nadväzovaní nových priateľstiev, rozširovaní a udržiavaní dobrých vzťahov, prezentovaní tekovského folklóru všade, kde sa ocitli," povedala Kúdelová.

 

Za roky existencie FS prešli jej radmi stovky mladých ľudí, prichádzali doň väčšinou vo veku 15 rokov, niektorí tu strávili kratšie obdobie, kým dokončili stredoškolské štúdia, iní dlhšie. "Z nesmelých, hanblivých mládencov a dievčat vychoval súbor suverénnych mladých ľudí, a to sa nedá ničím zaplatiť. Mnoho absolventov stredných škôl pokračovalo na vysokých školách vo vysokoškolských folklórnych súboroch v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Prahe, uplatnili sa aj v Lúčnici či v SĽUK-u. Bývalí "Vatráci" vedú veľa detských folklórnych súborov a podávajú svoj odkaz ďalej tým najmladším. Mnohí sa vrátili do Vatry ako pedagógovia i choreografi, vychovávajú ďalších nasledovníkov, tanečníkov, spevákov i hudobníkov," dodala riaditeľka MsKS v Tlmačoch.

 

"Pre všetkých je stretnutie s úžasným slovenským folklórom prínosom do života. Vatrákov netreba učiť spolupatričnosti, či národnej hrdosti, národná hrdosť je aj to, čo cíti "Vatrák", keď drží v ruke pohár vína a spieva vatrácku hymnu „Neplačte vy mamička...“," uviedla Kúdelová.

 

Začiatky FS siahajú do roku 1948, v jeho programe sa odrazili nielen tanečné tradície Horehronia a ďalších regiónov Slovenska, ale dôležitou súčasťou programu boli aj tance z historických regiónov Tekov a Hont, časti ktorých tvoria okres Levice. FS doteraz absolvoval množstvo zahraničných zájazdov a predstavil sa na viacerých slovenských folklórnych festivaloch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona