Folklórny festival Východná bude v znamení pôvodnosti a interaktivity

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 14:54 • 2 min
Folklórny festival Východná bude v znamení pôvodnosti a interaktivity

Folklórny festival Východná bude v znamení pôvodnosti a interaktivity - Kultúra Pestrá programová skladba blížiaceho sa 57. ročníka Folklórneho festivalu Východná (1.

slovakia

left justify in out

img

Pestrá programová skladba blížiaceho sa 57. ročníka Folklórneho festivalu Východná (1. – 3. 7.) bude oproti nedávnej minulosti zameraná vo väčšej miere na pôvodné formy ľudových tancov a interaktivitu s publikom. Priamo v dejisku najstaršieho slovenského folklórneho festivalu o tom dnes informovali členovia organizačného štábu.
      "Veľké štylizované scénické obrazy, hraničiace až s národným baletom a vzdialené od tradičných foriem, sme sa rozhodli nahradiť ukážkou toho ozaj pôvodného, aby ľudia videli pravú silu, úprimnosť a rozmanitosť pôvodných zemitých podôb našich ľudových tancov," uviedla podpredsedníčka programovej rady Katarína Babčáková.
      Na základe pozitívnych skúseností z letných hudobných festivalov bude mať podľa nej vo Východnej premiéru tzv. interaktívny stan. "Najmä pre mladých ľudí je veľmi príťažlivé, keď nie sú iba pasívnymi divákmi, ale môžu sa i niečomu zaujímavému priučiť a byť aktívnou súčasťou festivalového diania," konštatovala Babčáková.
      "Východná je obrovským fenoménom pre všetky generácie milovníkov slovenského folklóru. Aj keď sa tvorivo pohašteríme a máme odlišné názory na programové zloženie, každý z nás cíti duševnú potrebu opäť sem prísť, stretnúť sa s priateľmi, spolu si zanôtiť a zatancovať. Jednoducho, Východná ostane Východnou," konštatoval predseda programovej rady Pavel Bútor.
      Tento ročník bude zasvätený aj dvom nedávno zosnulým významným osobnostiam folklórneho hnutia - Jozefovi Majerčíkovi z Východnej a Klimentovi Ondrejkovi z Liptovských Sliačov. "Nechceme im písať nekrológ, ale ukázať ich otvorené čisté srdcia. Hovorí sa, že každý je nahraditeľný, no oni nie. Navždy zostanú velikánmi, ktorí sa odovzdali svojmu Liptovu a celému slovenskému folklóru," dodal Bútor.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies