Folkloristri si vyskúšali pravú dedinskú zabíjačku

NETKY.SK • 10 December 2010, 13:13 • 2 min
Folkloristri si vyskúšali pravú dedinskú zabíjačku

Folkloristri si vyskúšali pravú dedinskú zabíjačku

slovakia

left justify in out

Pravú dedinskú zabíjačku si dnes vyskúšali členovia folklórneho súboru Dunaj v Komárne. Za asistencie skúseného poľovníka vyrábali klobásy, jaternice, krvavnice, tlačenku, varili zabíjačkovú kapustnicu. Zo zabíjačky si každý z 27 tanečníkov i hudobníkov odnesie domov malú výslužku. Zabíjačka vyvrcholí spoločnou večerou folkloristov s novozvoleným primátorom Antonom Marekom, riaditeľom Gymnázia Ľ.J. Šuleka Ondrejom Gajdáčom a predsedom Matice slovenskej v Komárne Jozefom Černekom. “Bude to naozaj bohatá večera. Pečené jaternice, klobásy, pečené rebierka, zabíjačková kapustnica a k tomu pravý slovenský zemiakový šalát,” uviedol Černek, ktorý folkloristom pri zabíjačke aj pomáhal.
      Samotné zaklatie dvoch prasiatok, ktoré spolu vážili 250 kilogramov, zabezpečili odborníci z miestneho mäsokombinátu. Ďalšiu prácu už museli zvládnuť samotní folkloristi. Dievčatá večer pred zabíjačkou načistili cibuľu, cesnak a pripravili všetky potrebné koreniny a suroviny, ktoré k zabíjačke patria. Samotná zabíjačka sa začala v skorých ranných hodinách. “Raňajky už boli presne také, ako zvykli v tento deň raňajkovať naši starí rodičia. Tvorili ich varené a pečené vnútornosti z prasiatok. Na obed bude silná mäsová polievka, pečené rebierka a vnútornosti,” opísal zvyky Černek. V komárňanskom regióne sa pri zabíjačke vyrábajú z krvi a žemlí krvavnice, z ryže a uvarených vnútorností jaternice, recept na pikantnú klobásu pochádza z Maďarska. Špecialitou je pečená bravčová panenka plnená klobásovou zmesou.
      Časť mäsa zo zabíjačky odložia folkloristi na kapustnicu, ktorú ochutnajú návštevníci výročného predstavenia folklórneho súboru v Komárne 19. decembra. Súbor oslávi 51. výročie svojho založenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona