Folkloristi z Vranovčana sa dnes chystajú obliať 40 dievčat

NETKY.SK • 21 Apríl 2014, 13:00 • 2 min
Folkloristi z Vranovčana sa dnes chystajú obliať 40 dievčat

VRANOV NAD TOPĽOU - Veľkonočná oblievačka v réžii folklórneho súboru (FS) Vranovčan sa nesie aj v tomto roku v atmosfére plnej zábavy, hudby, spevu a tanca. Mladí folkloristi sú dnes v uliciach Vranova nad Topľou od skorého rána. Na zozname dievčat, ktoré sa dnes chystajú pooblievať, figuruje 40 mien.

slovakia

left justify in out

"Je to taký veľmi krásny zvyk, ktorý funguje v našom súbore už desaťročia a najbližšiu dobu určite neupadne do zabudnutia. Tí, ktorí vychovali nás už odišli a my vychovávame ďalších, aby tá tradícia žila naďalej. Na oblievačku k dievčatám zo súboru chodíme za každého počasia," uviedol pre TASR vedúci ľudovej hudby FS Vranovčan Ondrej Šinaj.
     

Spievajúcich mládencov dnes vyváža po Vranove a okolí tak ako každý rok, autobus. "Odhadom by sme mali obliať dnes nejakých 40 dievčat, pričom máme v pláne celkovo 24 zastávok. Riadime sa podľa vopred napísaného zoznamu, aby sme na žiadnu z našich známych nezabudli. Nevedia však kedy dôjdeme, takže ten moment prekvapenia tam určite je."
     

Teplú, studenú, dažďovú či vodu zo studne, dnes lejú folkloristi z Vranovčana na svoje kamarátky výlučne z vedier, ktoré si nosia so sebou od domu k domu. "Zažívam to opakovane hádam pätnásty rok po sebe. Som na to zvyknutá. Na chlapcov sa vždy tešíme, chodia nás oblievať už odmalička," objasnila členku súboru Jana Kačmárová. To, že je u nich veselo pravidelne, potvrdzujú aj slová jej otca. "Vody sa tu spotrebuje každoročne dosť. Mám šesť krásnych dcér," zdôrazňuje hrdá hlava rodiny František Kačmár.
     

Mládenci z FS Vranovčan dnes prišli pooblievať aj sestry Gálisové, ktoré následne rovnako ako aj dievčatá v predošlej domácnosti, povykrúcali pri tónoch ľudovej hudby. Podobný scenár sa odohral následne aj pred panelákom na Sídlisku Lúčna, v ktorom býva členka súboru Zuzana Stavarová.
     

"Čaká nás toho dnes ešte dosť. Vody bude trocha viac, únavy aj iných vecí... ale stojí to za to, verím, že bude dobre a veselo," uzatvára s úsmevom primáš Šinaj.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies