Florida zakázala väčšinu interrupcií po šiestom týždni tehotenstva

NETKY.SK • 14 Apríl 2023, 08:15 • 2 min
Florida zakázala väčšinu interrupcií po šiestom týždni tehotenstva

MIAMI - Zákonodarný zbor amerického štátu Florida, v ktorom dominujú republikáni, schválil vo štvrtok zákaz vykonávania väčšiny interrupcií po šiestom týždni tehotenstva. Tento krok okamžite odsúdil Biely dom.

slovakia

left justify in out

Za zákaz hlasovalo v dolnej komore floridského zákonodarného zboru 70 členov a proti 40. Pred týždňom pritom zákon schválila aj horná komora - floridský Senát. Zákon teraz musí podpísať guvernér Floridy Ron DeSantis. Podľa Bieleho domu je schválenie tohto zákona v rozpore so základnými slobodami a nezhoduje sa s názorom veľkej väčšiny. "Tento zákaz znemožní štyrom miliónom Floriďaniek v reprodukčnom veku prístup k interrupcii po šiestom týždni teda predtým, ako väčšina žien vôbec vie, že sú tehotné," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

 

Na základe nového zákona môže žena na Floride podstúpiť interrupciu po šiestom týždni tehotenstva len v prípade, že plod nie je životaschopný, tehotenstvo ohrozuje zdravie matky alebo je výsledkom znásilnenia či incestu a žena nie je tehotná dlhšie ako 15 týždňov. Floridský zákonodarný zbor pritom skrátil obdobie, počas ktorého môže žena podstúpiť interrupciu, v priebehu jedného roka už druhýkrát. Vlani v apríli DeSantis podpisoval zákon, v ktorom sa toto obdobie skracovalo z 24 na 15 týždňov. Podľa AFP si DeSantis týmto zákonmi vylepšuje svoju reputáciu konzervatívca, keďže zvažuje, že bude v prezidentských voľbách v roku 2024 kandidovať za republikánov.

 

Nový zákon pritom nevstúpi do platnosti, kým floridský najvyšší súd nerozhodne o odvolaní, ktoré proti predošlému skráteniu tohto obdobia na 15 týždňov podalo niekoľko skupín. Podľa prieskumu amerického Inštitútu pre výskum vzťahov s verejnosťou si približne 64 percent Floriďanov myslí, že interrupcie by mali byť povolené vo väčšine alebo vo všetkých prípadoch. Aj s 15 týždňovým limitom na podstúpenie interrupcie je Florida v tejto oblasti jedným z najzhovievavejších štátov na juhovýchode USA. Mnohé ženy z okolitých amerických štátov tam preto v poslednom období cestovali, aby podstúpili interrupciu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies