AKTUALIZOVANÉ VIDEO Hurikán Irma môže byť pre Floridu zničujúci, opäť vystríha Trump

NETKY.SK • 8 September 2017, 16:58 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Hurikán Irma môže byť pre Floridu zničujúci, opäť vystríha Trump

MIAMI - Hurikán Irma "zdevastuje" buď Floridu, alebo susedné americké štáty.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump vyzval dnes obyvateľov oblastí, ktoré má zasiahnuť cez víkend hurikán Irma, aby ho prečkali v bezpečí, a uistil, že federálna vláda je naň pripravená.

 

"Hurikán Irma je epických rozmerov, možno väčší než aký sme vôbec kedy videli. Dávajte na seba pozor a vyhnite sa mu, ak je to možné," uviedol Trump vo svojom príspevku na sieti Twitter.

 

V ďalšom tvíte prezident ocenil prácu americkej pobrežnej stráže, ktorá "minulý týždeň pri hurikáne Harvey zachránila viac ako 15.000 životov". "Irma môže byť ešte tvrdšia," varoval.

 

V piatok o tom informoval šéf amerického Federálneho úradu pre riešenie krízových situácií Brock Long. Podľa jeho slov budú časti Floridy bez elektriny celé dni a viac než 100-tisíc osôb by mohlo potrebovať dočasný náhradný prístrešok.

Úrady na ostrove Svätý Martin medzičasom informujú o veľkom rabovaní. Irma už spôsobila naprieč Karibikom škody, ktoré zasiahli najmenej 1,2 milióna ľudí.

 

Hoci už oslabla na hurikán štvrtej kategórie, podľa odborníkov stále ostáva "mimoriadne nebezpečná". Cez víkend by ju mal sprevádzať vietor s rýchlosťou 270 kilometrov za hodinu, uvádzajú meteorológovia.

Úrady na Floride z obáv pred blížiacim sa prírodným živlom už nariadili evakuáciu viac ako 500-tisíc ľudí.
 

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) búrku aktuálne sprevádza vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Hurikánom štvrtej kategórie by mala Irma - napriek istým fluktuáciám - zostať aj v priebehu nasledujúcich 24-48 hodín.

 

NHC varovalo, že búrka zostáva stále "veľmi nebezpečná. Jej centrum sa dnes ráno miestneho času nachádzalo približne 100 kilometrov severozápadne od Bahamských ostrovov a 800 kilometrov juhovýchodne od Miami.

 

Rozsiahly búrkový systém je veľký približne ako Francúzsko. Päť potvrdených obetí hlásili z ostrova Svätý Martin, štyri z amerických Panenských ostrovov, tri z Portorika, jednu z Anguilly a jednu z Barbudy, informovala televízia BBC.

 

Ten dosiaľ za sebou zanechal v Karibiku pustošivú stopu a vyžiadal si najmenej desať mŕtvych. Mimoriadne zraniteľné je najmä Haiti, ktoré sa ešte stále spamätáva z ničivého zemetrasenia z roku 2010. Nízko ležiace ostrovy Turks a Caicos čelia riziku vysokých, až šesťmetrových vĺn. Podľa predpovedí meteorológov Irma následne zamieri na Kubu, Bahamy a počas víkendu má zasiahnuť i americký štát Florida.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies