Florencia zaviedla pokuty za mlsanie v historickom centre

NETKY.SK • 8 September 2018, 06:00 • 2 min
Florencia zaviedla pokuty za mlsanie v historickom centre

FLORENCIA - V štyroch uliciach talianskej Florencie začal v utorok platiť zákaz desiatovania. Ide zatiaľ o štvormesačné nariadenie, ktoré platí vždy od 12:00 do 15:00 hodiny a potom medzi 16:00 a 22:00.

slovakia

left justify in out

Zákaz sa zaviedol kvôli množstvu turistom, a kto ho poruší, môže dostať pokutu vo výške až 400 eur, uviedol britský server Daily Mail.

 

Na desiatovanie turistov si sťažovali obchodníci - vraj sa často potulovali ulicami alebo jedli pred výkladmi, vchodmi a podobne. Ulicami, na ktoré sa zákaz vzťahuje, sú Via de 'Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano a Via della Ninna, všetky sa nachádzajú v historickom centre.

 

"Nie je to represívne opatrenie, iba odstrašujúce. Ak sa budú turisti vo Florencii správať tak, ako by sa správali u seba doma, budú vždy vítaní. Obzvlášť ak budú chcieť ochutnať naše gastronomické špeciality," komentoval nariadenie starosta mesta Dario Nardella.

 

Na vyhradených miestach tiež vyrástli cedule, ktoré návštevníkov od desiatovania a ďalšieho "nespolečenského správania" odrádzajú. "Rešpektujte obyvateľov, obchodníkov a pracovníkov na tejto ulici," píše sa na nich.

 

Nejedná sa o prvé takéto opatrenie, ktoré vo Florencii zaviedli. Od vlaňajška sa napríklad vodou kropia schody jednej z bazilík práve z toho dôvodu, aby na nich hladní turisti nejedlid. Starosta uviedol, že sa k takémuto kroku uchýlil, aby ľudia na schodoch "nekempovali" a nezanechávali tak historicky významné miesto plné odpadkov alebo fliaš od piva.

 

V januári zaviedol opatrenia nariaďujúce, aby reštaurácie v centre používali typicky florentske alebo toskánske suroviny. Zablokoval tiež žiadosť spoločnosti McDonald 's o otvorenie pobočky na historickom námestí Piazza del Duomo. Desiatovanie je zakázané napríklad aj na Španielskych schodoch v Ríme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies