Florencia chce, aby jej Louvre dočasne vrátil obraz Mony Lisy

NETKY.SK • 24 Jún 2011, 08:33 • 2 min
Florencia chce, aby jej Louvre dočasne vrátil obraz Mony Lisy

Florencia chce, aby jej Louvre dočasne vrátil obraz Mony Lisy

slovakia

left justify in out

img

Predstavitelia talianskej Florencie spustili kampaň s cieľom dosiahnuť, aby sa do mesta na čas vrátil slávny obraz manželky florentského obchodníka známy pod názvom Mona Lisa.
      Jeho autor, taliansky umelec Leonardo da Vinci, si ho mimoriadne obľúbil a brával si ho so sebou aj na cesty. Portrét renesančnej ženy s tajuplným úsmevom tak priviezol v roku 1516 do Francúzska a odvtedy je vystavený takmer nepretržite v parížskom múzeu Louvre.
      Obraz opustil Louvre iba zopárkrát, napríklad v roku 1911, keď ho ukradol taliansky imigrant. Keď sa ho pokúsil o dva roky nato predať vo Florencii, obraz zaistili a pred jeho návratom do Francúzska ho vystavili v niekoľkých talianskych mestách.
      Pri príležitosti 100. výročia tejto udalosti dnes predstavitelia Florencie oznámili, že spúšťajú podpisovú kampaň. Chcú nazbierať 100.000 podpisov a požiadať Louvre, aby povolil vystavenie obrazu Mony Lisy vo Florencii v roku 2013.
      Okrem Florencie cestoval obraz aj do USA (1962) a v 70. rokoch do Japonska a metropoly Ruska.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies