Aktualizované Zomrel bývalý predseda parlamentu Pavol Paška!

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 11:04 • 2 min
Aktualizované Zomrel bývalý predseda parlamentu Pavol Paška!

BRATISLAVA - Vo veku 60 rokov zomrel na infarkt bývalý predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Pavol Paška sa narodil 23. februára 1958 v Košiciach. Vysokoškolské štúdium na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave ukončil promóciou v roku 1985. Na Filozofickej fakulte UK vyštudoval filozofiu a estetiku. Pred vysokoškolským štúdiom pracoval v rokoch 1979 a 1980 v štátnom podniku Zdroj v Košiciach. Po ukončení štúdia pôsobil v rokoch 1985 a 1986 v Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach. Do roku 1992 pracoval na Obvodnom národnom výbore, neskôr na Miestnom úrade KVP v Košiciach. V roku 1992 začal súkromne podnikať.

 

Od roku 2002 bol poslancom Národnej rady SR za stranu Smer (neskôr Smer-SD). Po septembrových parlamentných voľbách v roku 2002 bol členom Výboru NR SR pre zdravotníctvo a členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a od 24. augusta 2004 predsedom Zahraničného výboru NR SR. Mandát poslanca NR SR získal aj v ďalšom volebnom období parlamentu v júni 2006. Od 4. júla 2006 do 8. júla 2010 prvýkrát zastával post šéfa slovenského zákonodarného zboru.

 

Vo volebnom období 2010-2012 bol ako opozičný poslanec NR SR predsedom poslaneckého klubu strany Smer-SD. Po víťazstve strany Smer-SD opäť predsedal od 4. apríla 2012 NR SR. Paška 18. novembra 2014 oznámil poslaneckému grémiu strany Smer-SD, že sa vzdáva funkcie predsedu Národnej rady SR a zároveň aj mandátu poslanca NR SR.

 

Dlhšiu dobu vtedy čelil kritike zo strany opozície aj v súvislosti s kauzou nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Predseda parlamentu poveril po odstúpení dočasným vedením Národnej rady jej podpredsedníčku Janu Lašákovú až do zvolenia nového predsedu parlamentu. Od mája 2003 bol podpredsedom strany Smer-SD. Túto stranícku funkciu zastáva do 10. decembra 2016, kedy už na sneme strany v Prešove nekandidoval.

 

img

 

"Hlboko ma zarmútila informácia, že zomrel dlhoročný predseda NR SR, môj dlhoročný kolega, priateľ a spolustraník. Správa nás hlboko zasiahla a v mene vlády vyjadrujem pozostalým a rodine hlbokú sústrasť," uviedol premiér Peter Pellegrini.

 

"Správa o úmrtí Pavla Pašku, človeka v mojom veku, ma zaskočila. V tejto chvíli by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým," uviedol Béla Bugár v reakcii na náhle úmrtie bývalého politika. 

 

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko vyjadruje úprimnú sústrasť rodine zosnulého bývalého šéfa parlamentu Pavla Pašku. Vo vestibule parlamentu bude dnes popoludní možné zapísať sa do kondolenčnej listiny.

 

"Ťažko sa hľadajú slová, keď predčasne odíde človek. O to ťažšie, keď zastával takú vysokú funkciu a osobne som ho poznal. Videl som v poslednej dobe, ako sa trápi z toho, čo sa v tejto spoločnosti deje. Je mi veľmi ľúto, že nás Pavol Paška, človek vzdelaný, múdry, opustil. Chcel by som vyjadriť čo najúprimnejšiu sústrasť celej rodine, skloniť hlavu," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko.

 

Danko by tiež chcel vyzvať všetkých ľudí, "aby sme sa dnes na Slovensku spamätali, aby prestali riešiť problémy emóciami, aby na sebe vzájomne hľadali dobro, porozumenie a lásku, pretože mám pocit, že ideme veľmi zlou cestou".

 

"Nečakane skoro odišiel dlhoročný priateľ, múdry a vzdelaný človek, štátnik, s ktorým som aj v tvrdom svete politiky veľa prežil a vážil som si ho. Je to veľká strata a bude nám mnohým chýbať. Úprimnú sústrasť rodine a všetkým blízkym. Česť jeho pamiatke," uviedol ministr hospodárstva Peter Žiga.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies