Flašíková Beňová: Zdravotné a sociálne politiky musia zohľadňovať zdravie a pohodu žien

NETKY.SK • 13 Február 2017, 10:05 • 2 min
Flašíková Beňová: Zdravotné a sociálne politiky musia zohľadňovať zdravie a pohodu žien

BRATISLAVA - Špecifické potreby žien musia byť výraznejšie zohľadňované v prípade poskytovanej zdravotnej starostlivosti, prevencie a liečby. Týkajú sa najmä oblasti reprodukčného zdravia, ale aj problémov súvisiacich s duševnými ochoreniami. Témou sa budú na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia zaoberať poslanci Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Rodové hľadisko musí byť vnímané ako jeden z určujúcich faktorov zdravia. „Osobitné problémy žien napriek tomu stále nie sú primerane zohľadňované v európskych ani vnútroštátnych politikách týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Preto je podľa nej potrebné viac sa zameriavať na osobitné zdravotné potreby žien a mužov.

 

„Veľké množstvo žien absolvuje prakticky dvojitý pracovný deň. Jeden v zamestnaní a druhý v rámci starostlivosti o rodinu doma,“ pripomenula. Je to veľká záťaž, ktorá sa niekedy odzrkadľuje v zdravotných ťažkostiach fyzického či duševného charakteru. „Hlavnú zodpovednosť za zdravotnú a sociálnu politiku v Európskej únii nesú členské štáty. Ich predstavitelia musia zabezpečiť primeranú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Potrebný je celostný prístup zohľadňujúci duševné zdravie a pohodu žien,“ zdôraznila poslankyňa.

 

Ženy so zdravotnými ťažkosťami potrebujú tiež väčšiu podporu v starostlivosti o svoje deti. „Kľúčový pre túto tému je predovšetkým dostatok finančných zdrojov. Tie sa následne prejavia napríklad aj v klinickom výskume, ktorý sa bude môcť viac sústrediť na rodové špecifiká,“ doplnila Monika Flašíková Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies