Flašíková Beňová: Z Paškovej odpovede som dosť sklamaná

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 10:56 • 2 min
Flašíková Beňová: Z Paškovej odpovede som dosť sklamaná

BRATISLAVA - Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) je sklamaná z odpovede predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý na žiadosť europoslancov vystúpiť dvakrát ročne v pléne NR SR reagoval tým, že majú dostatočný priestor najmä na pôde Výboru NR SR pre európske záležitosti.

slovakia

left justify in out

Flašíková Beňová očakávala, že po rekordne nízkej účasti na eurovoľbách bude mať Paška úprimný záujem situáciu zlepšiť. "Pri programe, ktorý má NR SR, by sa mohol nájsť čas dvakrát do roka, aby 13 ľudí dostalo priestor vystúpiť. Ak to pán Paška považuje za zbytočné, je to škoda. Mohli sme priniesť poslancom informácie, ku ktorým sa inak dostať nemôžu," povedala pre TASR Flašíková Beňová. Podľa jej slov by tiež predseda parlamentu mohol vedieť, že eurovýbor NR SR zasadá v čase, keď sú europoslanci spravidla v Európskom parlamente. "Za päť rokov nám ani v tomto slovenský parlament nevyšiel v ústrety," povedala.

 

Flašíková Beňová sa domnieva, že členovia NR SR nemajú absolútne žiaden záujem o to, ako sa bude vyvíjať EÚ a nemajú záujem do toho aktívne vstúpiť cez informácie od europoslancov. "Je mi to ľúto a som z toho dosť sklamaná," dodala.

 

Aj europoslanec Richard Sulík (SaS) tvrdí, že Paška zjavne nemá snahu zvýšiť rekordne nízku volebnú účasť na eurovoľbách. "Potom sa nemusíme čudovať, že o europoslancoch nikto nič nevie. Ja si myslím, že ďalším krokom by malo byť opätovné predloženie novely rokovacieho poriadku, kde by sa zahrnuli vystúpenia europoslancov. Treba to stále skúšať, je to politická práca," uzavrel. Takýto návrh novely naposledy predložili Jozef Viskupič a Branislav Škripek (obaja OĽaNO). Ich iniciatíva v parlamente neprešla.

 

Paška v liste europoslancom odkázal, že už v súčasnosti majú možnosť podieľať sa na činnosti Národnej rady SR tým, že je im umožnená aktívna účasť na rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti. Ako dnes pre TASR uviedla Soňa Pötheová z Komunikačného odboru Kancelárie NR SR, na začiatku každej schôdze parlamentu sa prerokuje jej program a schváli sa hlasovaním. "V rámci programu schôdze môže NR SR rokovať, ak boli poslancom doručené písomné materiály, ktoré slúžia ako podklad. Podľa súčasnej právnej úpravy nie sú europoslanci oprávnení predkladať takéto materiály, vrátane návrhov uznesení," vysvetlila.

 

Podľa jej slov ak vznikne aktuálna potreba prediskutovať otázky EÚ, rokovací poriadok umožňuje, aby slovenskí europoslanci vystúpili, na druhej strane Paška konštatuje, že súčasné znenie zákona o rokovacom poriadku umožňuje europoslancom podieľať sa na činnosti NR SR na pôde eurovýboru.

 

Slovenskí europoslanci poslali minulý týždeň do NR SR list, v ktorom žiadali Pašku o možnosť vystupovať v pléne NR SR dvakrát ročne. Za vystupovanie v slovenskom parlamente sa vyslovila väčšina europoslancov, problémy s tým mali Boris Zala a Monika Smolková (obaja Smer-SD). Pre svoj kritický postoj sa dostali do sporu aj so spolustraníkmi zo Smeru-SD.

 

Europoslancov nechcel pravidelne v parlamente počúvať ani šéf KDH Ján Figeľ. Vyhlásil, že KDH nepovažuje za dobré a efektívne riešenie z hľadiska politického vzťahu, aby europoslanci opakovane pravidelne cez rok vystupovali v pléne NR SR. Europoslanci majú podľa neho pracovať v Európskom parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies