Flašíková Beňová: Výber kandidátov na budúcich komisárov musí byť prísnejší

NETKY.SK • 8 September 2015, 09:46 • 2 min
Flašíková Beňová: Výber kandidátov na budúcich komisárov musí byť prísnejší

BRATISLAVA - Vypočúvanie alebo tzv. grilovanie kandidátov na eurokomisárov, ktoré sa uskutočnilo uplynulú jeseň, znamenalo aj veľa politických kompromisov. Tie k tomu, samozrejme, do istej miery patria, no nemôžu ísť na úkor ich schopností. Znamenajú totiž aj množstvo rizík. Tie súviseli napríklad s nedostatočnou pripravenosťou niektorých kandidátov a ich slabým zorientovaním sa v problematike pridelených rezortov.

slovakia

left justify in out

Europoslanci sa preto budú v rámci utorkového plenárneho zasadnutia zaoberať možnými vylepšeniami, ktoré vyplynuli práve z minuloročného výberu. "Verejné vypočutia sú užitočným postupom. Nie som si však istá či v súčasnej podobe dokážu v dostatočnej miere preveriť kompetentnosť konkrétneho kandidáta," uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Podľa nej preto jednoznačne existuje priestor na prísnejšie a detailnejšie preskúmanie spôsobilosti a manažérskych schopností budúcich členov Komisie, a to najmä pri zvládaní možných krízových situácií v rámci ich portfólia.

 

"Za problematické v tejto súvislosti považujem aj nevyjasnenie kauzy "Lux Leaks" týkajúcej sa daňových únikov v Luxembursku. Tá výrazným spôsobom ovplyvnila dôveryhodnosť samotného predsedu Komisie Junckera," pripomenula poslankyňa.

 

Európska únia v súčasnosti čelí veľkému množstvu výziev a v súvislosti s migračnou krízou aj ľudských katastrof. "Ich doterajšie zvládanie zo strany niektorých členov Komisie je pritom v mnohom tragédiou," priblížila. V prípade utečencov ide najmä o Dimitrisa Avramopolousa, zodpovedného za oblasť migrácie, ochrany vonkajších hraníc a spoločného európskeho azylového systému, ale aj Věry Jourovej, ktorej kompetencia zahŕňa spravodlivosť a voľný pohyb osôb v rámci Spoločenstva. Isté pochybnosti pri komisárke Jourovej panovali už pri jej výbere, keď okrem samotného vypočúvania musela následne čeliť aj písomným otázkam. "Napriek tomu, že utečenecká kríza skúša jednotu Únie oveľa výraznejšie ako doterajšie ekonomické ťažkosti, obaja pri predkladaní účinných návrhov, ako situáciu riešiť postupovali doteraz až priveľmi pomaly," uzavrela europoslankyňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies