Flašíková-Beňová: V Bratislavskom kraji chýbajú nájomné byty

NETKY.SK • 3 Október 2013, 13:02 • 2 min
Flašíková-Beňová: V Bratislavskom kraji chýbajú nájomné byty

BRATISLAVA - V Bratislavskom samosprávnom kraji chýbajú nájomné byty, tvrdí krajská poslankyňa a kandidátka na post predsedníčky Bratislavského samosprávneho kraja v jesenných regionálnych voľbách Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD). Podľa nej je príčina v tom, že samospráva nečerpala podporu na výstavbu.

slovakia

left justify in out

"Máme síce príklady v Bernolákove alebo Karlovej Vsi, ale je ich veľmi málo. Výstavba nájomných bytov by pritom mala byť prioritou kraja, keďže aj zákon o VÚC hovorí, že samosprávny kraj by mal spolupracovať s obcami a inými právnickými a fyzickými osobami pri výstavbe zariadení a bytov určených na poskytovanie sociálnych služieb,“ uviedla Flašíková-Beňová a dodala, že namiesto predávania budov pod cenu, môže kraj budovy využiť na výstavbu štartovacích bytov pre rodiny a podporovaného bývania pre seniorov. 

Podľa Flašíkovej-Beňovej by mohli nájomné byty budovať v nevyužitých budovách kraja, ako napríklad v areáli SOU Energetického v Záhorskej bystrici. "Byty do 60 metrov štvorcových môžu byť určené pre mladé rodiny s deťmi, zdravotníkov, učiteľov, sociálnych pracovníkov či seniorov s dôchodkom až do 590 eur," informovala Flašíková-Beňová, podľa ktorej financované nemusia byť len z prostriedkov kraja, ale od 1. januára 2014 vďaka zmene zákona môžu byť budované v partnerstve s neštátnymi poskytovateľmi a inými právnickými osobami.

Flašíková Beňová tiež spomenula, že kým v Európskej únii býva 29 percent obyvateľov v nájomných bytoch, na Slovensku to je 9,8 percenta a ešte horšie je to podľa nej so sociálnym bývaním. "Kým v krajinách EÚ býva v sociálnych bytoch 11,2 percenta populácie, na Slovensku je to len 1,7 percenta," uzavrela Flašíková-Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies