Flašíková Beňová: V boji proti obchodovaniu s ľuďmi je dôležitá prevencia, tvrdý postih páchateľov a ochrana obetí

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 08:58 • 2 min
Flašíková Beňová: V boji proti obchodovaniu s ľuďmi je dôležitá prevencia, tvrdý postih páchateľov a ochrana obetí

BRATISLAVA - Dôležitou témou štvrtkového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) je správa týkajúca sa uplatňovania smernice zameranej na boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Vyplýva z nej potreba omnoho dôslednejšej ochrany obetí a zároveň prísnejšieho postihovania páchateľov.

slovakia

left justify in out

Štatistiky ukazujú, že drvivú väčšinu obetí týchto závažných trestných činov tvoria ženy. "Dostupné údaje hovoria, že sa ich týka až 4/5 zo zdokumentovaných prípadov. Ide napríklad o obete sexuálneho vykorisťovania, nútenej práce a žobrania, manželstiev vynútených násilím, či nezákonných adopcií," priblížila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Tieto informácie sú však podľa nej neúplné a realitu tak odzrkadľujú len čiastočne. "Množstvo obetí totiž tieto činy z rôznych dôvodov nenahlasuje a nepodarí sa ich tak identifikovať," uviedla.

 

Európska smernica z roku 2011 zameraná proti tomuto druhu násilia stanovila trestný rámec na postihovanie obchodníkov s ľuďmi. Jej uplatňovanie na národnej úrovni v jednotlivých členských štátoch sa však mnoho krát ukazuje ako nepostačujúce. "Kľúčová je predovšetkým prevencia. Rovnako však aj tvrdý postih páchateľov a dôsledná ochrana už existujúcich obetí," zdôraznila europoslankyňa. Tie sú veľmi zraniteľné a vyžadujú si osobitný prístup.

 

"Jeho súčasťou musí byť adekvátna materiálna, zdravotná, ale aj psychologická pomoc. Dôležité je aj poradenstvo, či kvalitné právne zastupovanie pri súdnych procesoch a vymáhaní si odškodného," uzavrela Monika Flašíková Beňová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies