Flašíková Beňová:Treba riešenia na pomoc zraniteľnejším skupinám ľudí

NETKY.SK • 15 September 2016, 14:12 • 2 min
Flašíková Beňová:Treba riešenia na pomoc zraniteľnejším skupinám ľudí

BRATISLAVA - Potrebujeme akčné, pozitívne a konkrétne mierené riešenia zamerané na pomoc zraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Tvrdí to europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková-Beňová. Smutným príkladom je podľa nej napríklad miera nezamestnanosti žien so zdravotným postihnutím, ktorá sa pohybuje na úrovni takmer 50 percent. Potrebou rovnakého zaobchádzania v zamestnaní sa dnes zaoberá plénum Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Zlepšovanie podmienok zamestnávania zraniteľnejších skupín obyvateľstva je podľa Flašíkovej-Beňovej nevyhnutné aj z hľadiska stability a ekonomického rozvoja spoločnosti. „Sú pre ňu jednoznačným prínosom. Smernica má síce niekoľko rokov, no v snahe o väčšiu rovnosť pri zamestnávaní nesmieme zľaviť. Naopak, je nevyhnutné pokračovať ďalej. Samotný právny predpis totiž nikdy nestačí. Zmena musí nastať predovšetkým v našich hlavách,“ povedala europoslankyňa.


Európsku smernicu o rovnakom zaobchádzaní v zamestnaní prijali pred viac ako 15 rokmi. Jej cieľom je podpora vytvárania rovnakých podmienok pre rôzne skupiny pracovníkov. Zameriava sa najmä na odstraňovanie diskriminácie z hľadiska pohlavia, zdravotného postihnutia, viery, veku či sexuálnej orientácie.

 

Flašíková-Beňová hovorí, že situácia v jednotlivých členských štátoch je veľmi odlišná. „V niektorých je tento právny predpis dávno prekonaný a z hľadiska zaručenia rovnosti pri povolaní idú vysoko nad jeho rámec. Iné majú napriek formálnej implementácii smernice ešte veľa čo doháňať,“ uviedla europoslankyňa s tým, že štatistické údaje umožňujúce kvantitatívne hodnotenie dosiahnutého pokroku v tejto oblasti sú len veľmi obmedzené. Krajiny totiž nemajú povinnosť ich zhromažďovať.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies