Flašíková Beňová: Téma integrácie Rómov vyvoláva mnoho vášní

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 09:44 • 2 min
Flašíková Beňová: Téma integrácie Rómov vyvoláva mnoho vášní

BRATISLAVA - Téma lepšieho zaradenia Rómov do spoločnosti je stále veľmi citlivá a vyvoláva mnoho vášní. Tvrdí to europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov. Ako uviedla v tlačovej správe, inklúzia Rómov je dlhý, náročný a v mnohom bolestivý proces, ktorý si vyžaduje veľkú mieru tolerancie a ústupkov zo všetkých strán.

slovakia

left justify in out

„Namiesto konkrétnych opatrení spojených s nevyhnutnou mierou pragmatizmu tu roky počúvame o potrebe rómskej reformy, ktorú však stále viac postihuje osud Columbovej ženy, o ktorej síce všetci počuli, ale nikto ju ešte nevidel. Všetci pritom vedia, že riešenie tohto problému už nemožno ďalej odsúvať a predstavuje takú malú časovanú bombu,“ uviedla europoslankyňa. Ako upozorňuje, tento problém sa netýka len Slovenska, ale viacerých členských krajín Európskej únie, kde "veľká časť rómskej populácie žije v absolútnej chudobe a vylúčená zo spoločnosti".

 

Poslankyňa Európskeho parlamentu si myslí, že integrácia Rómov je prospešná nielen pre toto etnikum, ale aj pre majoritnú spoločnosť. Rovnako je podľa nej potrebné pracovať na vysvetľovaní a odstraňovaní existujúcich mýtov a stereotypov, ktoré často účelovo vytvárajú ľudia s cieľom rozličných foriem prospechu. „Radi si ich osvojujú a živia najmä rozličné extrémistické indivíduá a zoskupenia. Tí využívajú existujúcu frustráciu v spoločnosti a Rómov označujú za zdroj všetkého zla, vrátane vlastnej neschopnosti a komplexov,“ uzavrela Flašíková Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies