Flašíková Beňová: Ťažko uveriť, že to Juncker myslí s bojom proti daňovým únikom vážne

NETKY.SK • 13 November 2014, 10:45 • 2 min
Flašíková Beňová: Ťažko uveriť, že to Juncker myslí s bojom proti daňovým únikom vážne

BRUSEL - Jednou zo zásadných tém prebiehajúceho skráteného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) bola rozprava o údajných tajných dohodách medzi vládou Luxemburska a stovkami veľkých nadnárodných spoločností. Tieto dohody mali prostredníctvom zvýhodneného daňového režimu umožniť mnohým veľkým globálnym korporáciám v uplynulých rokoch krátenie daní rádovo v miliardách eur.

slovakia

left justify in out

Kauza s označením „Lux Leaks“ sa priamo týka nového predsedu Európskej komisie (EK), ktorý bol v čase prijímania a platnosti týchto údajných pravidiel luxemburským premiérom. „Situáciu by mala prešetrovať EK, bolo navrhnuté aj zriadenie osobitného parlamentného výboru, ktorý sa ňou bude zaoberať. Jean-Claude Juncker deklaroval, že sa ako dotknutá osoba bude držať bokom,“ informovala poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Považuje zároveň za zarážajúce, že zo strany Komisie v tejto súvislosti neodzneli žiadne konkrétne dátumy týkajúce sa tohto vyšetrovania a zároveň neboli predložené vôbec žiadne opatrenia, ktorými by sa chcela voči masívnym daňovým únikom v rámci Spoločenstva brániť.

 

Uvedené podozrenia podľa nej zásadným spôsobom narúšajú dôveryhodnosť šéfa Európskej komisie a ním deklarovaných snáh v boji proti daňovým rajom. „Na základe momentálne dostupných informácií bude naozaj veľmi ťažké uveriť, že to Jean-Claude Juncker myslí s vytvorením akýchkoľvek opatrení zameraných proti schránkovým firmám a daňovým únikom v EÚ, čo len trochu úprimne a vážne,“ zdôraznila europoslankyňa. Tento problém sa pritom v rôznej miere týka prakticky všetkých členských štátov Európskej únie (EÚ). „Mnohé vlády dnes chránia schránkové spoločnosti napríklad aj tým, že nesúhlasia s vytvorením spoločnej daňovej politiky EÚ,“ uzavrela poslankyňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies