Flašíková Beňová: Sociálne systémy v Európe musia mať dôveru ľudí

NETKY.SK • 19 Január 2017, 10:38 • 2 min
Flašíková Beňová: Sociálne systémy v Európe musia mať dôveru ľudí

BRATISLAVA - Sociálne systémy vo väčšine európskych štátov sú z pohľadu svojho fungovania a výsledkov stále príkladom pre zvyšok sveta. Napriek tomu sa vďaka skúsenosti a dôsledkom hospodárskej a dlhovej krízy oslabila dôvera v ich fungovanie.

slovakia

left justify in out

Cieľom európskeho piliera sociálnych práv má byť reforma sociálnych systémov a ich lepšie prispôsobenie sa podmienkam 21. storočia. Témou sa budú zaoberať poslanci Európskeho parlamentu v rámci dnešného plenárneho zasadnutia. „Sociálne systémy musia mať opäť dôveru ľudí. Musia poskytovať účinné garancie a čeliť šokovým situáciám, predovšetkým v ťažkých časoch hospodárskych kríz,“ vysvetlila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

 

Podmienky a potreby v sociálnych systémoch európskych krajín sa líšia. „Spoločným cieľom je však prosperita občanov. V tom sme v Európe určite za jedno. Na jeho dosiahnutie je dôležitá efektívna spolupráca a nie zaslepené výzvy na rozbíjanie Únie a podnecovanie vzájomnej nevraživosti,“ zdôraznila poslankyňa.

 

Snahou musí byť tvorba udržateľných pracovných miest, ale aj zaistenie dôstojných a spravodlivých podmienok na prácu. Rovnako znižovanie neúnosných sociálnych rozdielov za súčasnej podpory sociálnych investícií. „Podmienkou je aj lepšia regulácia medzinárodného kapitálu so zameraním sa na daňové systémy. Treba viac zabraňovať prelievaniu peňazí z európskych krajín s riadnymi daňovými systémami do kadejakých daňových rajov,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies