Flašíková Beňová: Slovensko by malo zabrať pri využívaní peňazí z tzv. Junckerovho balíka

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 09:41 • 2 min
Flašíková Beňová: Slovensko by malo zabrať pri využívaní peňazí z tzv. Junckerovho balíka

BRATISLAVA - Európsky fond pre strategické investície je základom Investičného plánu pre Európu, ako jedného z nástrojov vytvorených na vyrovnávanie sa s dôsledkami hospodárskej krízy.

slovakia

left justify in out

Jedným z jej prejavov bol totiž výrazný pokles miery investícií, čomu mal tento tzv. Junckerov balík zabrániť. Hodnotenie doterajšieho fungovania fondu pre strategické investície je jednou z tém dnešného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu.

 

„Pôvodný zámer bol, že má pomáhať predovšetkým projektom s veľkým inovačným potenciálom, ktoré sú však investične stále pomerne rizikové. Zameriavať sa tiež mal najmä na malé a stredné podniky, ako hnací motor európskej ekonomiky,“ priblížila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Výsledkom mala byť obnova dôvery na trhu a následné znásobenie takto investovaných finančných prostriedkov.

 

„Po roku a pol fungovania sa ukazuje, že o tieto peniaze je značný záujem. Nie vždy však smerujú do projektov striktne orientovaných na inovácie, ktoré by reagovali na budúce potreby rozvoja európskeho hospodárstva,“ uviedla poslankyňa. Distribúcia týchto zdrojov v rámci Európskej únie je navyše pomerne nerovnomerná.

 

„Drvivá väčšina z nich zatiaľ smerovala do tzv. starých členských štátov. Znamená to, že napríklad Slovensko by v snahe o ich čerpanie v budúcnosti malo oveľa viac zabrať,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies