Flašíková Beňová: Rozdiely v odmeňovaní sú začarovaným kruhom

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 10:33 • 2 min
Flašíková Beňová: Rozdiely v odmeňovaní sú začarovaným kruhom

BRATISLAVA - Neprimerané rozdiely v odmeňovaní mužov a žien sú podľa poslankyne Európskeho parlamentu (EP) Moniky Flašíkovej Beňovej začarovaným kruhom, ktorý treba preťať.

slovakia

left justify in out

"Po rokoch šetrenia, ako neúčinného receptu na boj s hospodárskou krízou, sa konečne treba oveľa viac sústrediť na potreby tých najzraniteľnejších. Z hľadiska ohrozenia chudobou sú takouto skupinou preukázateľne ženy," uviedla pre agentúru SITA.


Boj proti ich chudobe je podľa europoslankyne otázkou sociálnej spravodlivosti. "Účinné opatrenia pre zlepšovanie životnej úrovne žien-matiek zároveň znižujú hrozby súvisiace s chudobou detí,“ zdôraznila Monika Flašíková Beňová. Téme účinného odstraňovania chudoby s dôrazom na ochranu žien sa bude v rámci plenárneho zasadnutia venovať Európsky parlament.


Nanajvýš aktuálna je táto téma aj na Slovensku, poznamenala poslankyňa EP. "Pozitívny trend znižujúcej sa nezamestnanosti musíme využiť aj na výrazné zlepšenie podmienok a posilnenie postavenia pracujúcich žien,“ poznamenala. Pretrvávajúcim problémom sú podľa nej vysoké rozdiely v odmeňovaní žien v porovnaní s mužmi, ktoré sa v priemere blížia takmer k 20 percentám. "To sa následne v ešte výraznejšej miere premieta do rozdielnej výšky dôchodkov. Tie majú ženy aj o viac ako tretinu nižšie. Ide skutočne o začarovaný kruh, ktorý je už konečne potrebné preťať,“ uviedla europoslankyňa. Opatrenia pritom musia byť pozitívne cielené smerom k ženám, pripomenula s tým, že nielen na európskej, ale aj na národnej úrovni musíme ísť cestou pevne stanovených priorít s jednoznačnými, vykonateľnými postihmi v prípade ich neplnenia. "V opačnom prípade budú neprávosti týkajúce sa odmeňovania žien pretrvávať ďalšie desaťročia,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies