Flašíková Beňová: Riešenia problémov v rámci EÚ môžeme nájsť len spoločne

NETKY.SK • 12 December 2016, 09:10 • 2 min
Flašíková Beňová: Riešenia problémov v rámci EÚ môžeme nájsť len spoločne

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) je napriek mnohým výzvam, pred ktorými v súčasnosti stojí, stále jedným z najúspešnejších projektov spolupráce v celej európskej histórii. V uplynulých desiatkach rokov bolo aj vďaka nej možné zaistiť mier, priniesť stabilitu a prosperitu jednotlivým krajinám.

slovakia

left justify in out

S problémami, ktoré v súčasnosti EÚ rieši by sa žiaden z jej členských štátov nedokázal vysporiadať samostatne. „Je jedno či ide o záležitosti súvisiace s dlhovou krízou, migračnou vlnou, či bezpečnosťou. Riešenia môžeme nájsť len spoločne. Nič na tom nemení ani nárast populizmu, nacionalizmu a demagógie. Tie by dokázali riešenia len oddialiť, prípadne úplne znemožniť,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Ťažkopádnosť Únie pri vyrovnávaní sa s niektorými záležitosťami je podľa nej naopak spôsobená aj nedostatočnou koordináciou jednotlivých krajín, presadzovaním parciálnych záujmov a neschopnosťou niektorých národných lídrov dohodnúť sa.

 

„Z riešenia svojich kríz však môže vzísť posilnená tak EÚ, ako aj jej jednotliví členovia. Mohla by naplniť svoj potenciál skutočného globálneho aktéra,“ poznamenala poslankyňa. V súčasnosti je EÚ najsilnejším ekonomickým blokom, najvýznamnejším poskytovateľom humanitárnej a rozvojovej pomoci, ako aj lídrom vo viacerých technologických oblastiach, či v boji proti klimatickým zmenám. „Potrebná je aj intenzívnejšia spolupráca v obrannej oblasti. Bude sa tak môcť aktívnejšie podieľať na predchádzaní a riešení konfliktných situácii vo svojom najbližšom okolí. Pomáhať zaisťovať mier a stabilitu. To je dôležité napríklad aj pre vysporiadanie sa s utečeneckou krízou. Zároveň by sa zvýšila účinnosť momentálne stále nedostatočne využitej európskej diplomacie,“ priblížila Monika Flašíková Beňová. Európsky parlament sa bude touto problematikou zaoberať počas tohto týždňového plenárneho zasadnutia v rámci správy o vykonávaní spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies