Flašíková Beňová: Reforma Európskej policajnej akadémie nepôjde bez navýšenia finančných zdrojov

NETKY.SK • 28 Október 2015, 08:34 • 2 min
Flašíková Beňová: Reforma Európskej policajnej akadémie nepôjde bez navýšenia finančných zdrojov

BRATISLAVA - Súčasťou dnešnej rozpravy v rámci rokovania Európskeho parlamentu (EP) je aj návrh nariadenia týkajúci sa posilnenia postavenia a právomocí Európskej policajnej akadémie (CEPOL). Jeho tieňovou spravodajkyňou je Monika Flašíková Beňová.

slovakia

left justify in out

Európska policajná akadémia pôsobí od roku 2006. "Jej primárnym cieľom je školiť a zefektívňovať spoluprácu medzi zložkami polície v rámci jednotlivých členských krajín. Toto vzdelávanie sa zameriava na najväčšie hrozby, vrátane boja proti organizovanému zločinu, obchodu s drogami, či terorizmu," priblížila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Návrh nového nariadenia na reformu CEPOL prichádza podľa nej v čase, keď je Európska únia v rámci ochrany svojej vnútornej bezpečnosti nútená čeliť stále novým nástrahám. "Ich úspešné zvládnutie si bude vyžadovať rozšírenie právomocí akadémie a nepôjde tiež bez navýšenia finančných zdrojov," zdôraznila.

 

Zväčšuje sa zároveň dopyt a tlak na kvalitu policajných zložiek. "CEPOL má za úlohu koordinovať ich odbornú prípravu s ohľadom na spoločný európsky rozmer existujúcich bezpečnostných hrozieb. Opierať sa pritom bude naďalej o intenzívnu spoluprácu s policajnými školami jednotlivých členských štátov," uviedla europoslankyňa. Nadnárodnej kriminalite možno čeliť aj prostredníctvom účinnej cezhraničnej spolupráce polície, colných orgánov a ďalších bezpečnostných zložiek. "Tie si však musia začať vo väčšej miere vzájomne dôverovať. Súčasťou je preto aj výmenný program s cieľom zdieľania skúseností, s možnosťou strávenia istého času v službách polície inej krajiny," uzavrela Monika Flašíková Beňová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies