Flašíková-Beňová: Protizákonné poplatky v sociálnych zariadeniach treba zrušiť

NETKY.SK • 30 September 2013, 11:33 • 2 min
Flašíková-Beňová: Protizákonné poplatky v sociálnych zariadeniach treba zrušiť

BRATISLAVA - Protizákonné poplatky v sociálnych zariadeniach Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) treba zrušiť. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila poslankyňa BSK Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) s tým, že na vymáhaní týchto poplatkov od dôchodcov zarába v BSK bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za SDKÚ-DS Mária Kolíková.

slovakia

left justify in out

Flašíková-Beňová pripomenula, že v rokoch 2010 a 2011 prijal BSK zmeny v nariadení o poplatkoch v sociálnych zariadeniach. Tie podľa nej nútia dôchodcov platiť za služby, ktoré nechcú (napr. stravu) či platiť za niektoré náklady dvakrát (napr. využívanie spoločných priestorov). "Na základe podnetu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR podala krajská prokuratúra v marci 2013 protest prokurátora, v ktorom tieto poplatky označila za protizákonné. Pravicová väčšina v krajskom zastupiteľstve však protest prokurátora na rokovaní 19. apríla 2013 odmietla a rozhodla sa ponechať v platnosti poplatky, ktoré krajská prokuratúra a ministerstvo práce označujú za protizákonné," upozornila Flašíková-Beňová.

Vzápätí v máji podalo zariadenie BSK v Rači prvé žaloby na dôchodcov, aby uhradili tieto poplatky. Klienti sa bránia na súde. "Na základe zmluvy z júna 2012 zastupuje zariadenie Mária Kolíková, ktorá podpísala aj zmluvu aj žaloby. Od júna 2012 si tak už na podávaní žalôb proti dôchodcom 'zarobila' vyše 13.000 eur," zdôraznila politička. Zároveň upozornila, že kým na dôchodcov je vyvíjaný neustály tlak, keďže nemajú z čoho platiť zvýšené protizákonné poplatky (priemerný dôchodok v zariadení je 390 eur, ale sú tam aj dôchodcovia s dôchodkom 130 eur či 190 eur), jediný, kto na zdieraní dôchodcov profituje, je bývalá nominantka SDKÚ-DS.

Flašíková-Beňová, ktorá kandiduje na šéfku BSK, je presvedčená, že kraj sa musí postarať o seniorov bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú peniaze. "Do sociálnej politiky kraja musíme zaviesť spravodlivý systém a sociálny príspevok pre najodkázanejších," apeluje s tým, že v sociálnej politike potrebujeme zaviesť spravodlivý systém a nastaviť poskytovanie služieb tak, aby boli reálne. "V každom zariadení musíme jasne vyčísliť oprávnené náklady na prevádzku a náklady na poskytovanie služieb klientovi. Od toho sa musí odvíjať príspevok na prevádzku zariadenia a príspevok v odkázanosti pre klienta. O takomto spravodlivom riešení sa už roky hovorí, ale v Bratislavskom kraji ho spustíme čo najskôr, aby sme všetkým ukázali jeho pozitíva pre klientov, kraj, samosprávy a zaradenia," dodala s tým, že v prípade najodkázanejších musí BSK zaviesť sociálny príspevok. Peniaze na túto vec chce získať lepším spravovaním peňazí BSK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies