Flašíková Beňová: Pripraviť občanov EÚ o Schengen nezabráni teroristom konať

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 12:27 • 2 min
Flašíková Beňová: Pripraviť občanov EÚ o Schengen nezabráni teroristom konať

BRUSEL - Schválenie smernice Európskej komisie upravujúcej využívanie údajov z osobných záznamov cestujúcich v leteckej doprave (EÚ PNR) nepovažuje slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) za "zázračný liek" v boji proti terorizmu. Zároveň upozornila, že vzdanie sa osobných slobôd, ktorých symbolom je aj Schengen, teroristov neodradí od svojich úmyslov a činov.

slovakia

left justify in out

Flašíková-Beňová počas minulotýždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu upozornila, že PNR nerieši boj proti terorizmu a môže sa dotknúť ľudí, ktorí s terorizmom nemajú nič spoločné, "zatiaľ čo teroristi sa potichu do únie dostanú inou cestou, ako je letecká doprava".

 

Na otázku, či z hľadiska zaistenie vyššej bezpečnosti občanov sa netreba vzdať osobných slobôd, ku ktorým patrí aj sloboda voľného pohybu zaručená schengenským priestorom, poslankyňa priznala, že je to téma do budúcnosti - hľadať odpovede na to, aká má byť podoba spoločnej Európy, či ju zúžiť iba na spoločný obchod a finančné vzťahy alebo trvať na zachovaní vyšších princípov.

 

"Osobné slobody sú z môjho osobného pohľadu dôležité, aj ich ochrana. Ale nemyslím si, že ak sa Európania vzdajú svojich osobných slobôd, zabráni to tomu, aby v Európe pôsobili nejaké teroristické organizácie alebo malé nezávislé teroristické zoskupenia." upozornila poslankyňa.

 

V tejto súvislosti pripomenula, že Európa nie je jediný priestor, kde pôsobia teroristi, tí sú aktívni aj v krajinách, kde sa o osobných slobodách ani nedá hovoriť, stačí spomenúť Afriku alebo niektoré krajiny Ázie.

 

"Ak my chceme zobrať občanom EÚ osobné slobody len kvôli teroristom, tak je to voči nim nekorektné," skonštatovala na záver Flašíková-Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies