Flašíková Beňová: Prehĺbenie spolupráce verejných sektorov štátov EÚ by malo priniesť aj odbúranie zbytočnej byrokracie

NETKY.SK • 11 November 2015, 08:18 • 2 min
Flašíková Beňová: Prehĺbenie spolupráce verejných sektorov štátov EÚ by malo priniesť aj odbúranie zbytočnej byrokracie

BRATISLAVA - Súčasťou dnešného mini plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) je aj návrh rozhodnutia zameraného na zlepšenie spolupráce medzi orgánmi verejnej správy v Európskej únii (EÚ). Ide o reakciu na potrebu modernizácie verejného sektora, aby mohli občania Únie lepšie využívať výhody spoločného trhu.

slovakia

left justify in out

Podpora riešení interoprability pre európske orgány verejnej správy má zjednodušiť prístup podnikateľov k verejným službám v iných štátoch EÚ, ako aj uľahčiť mobilitu zamestnancov. "V prípade podnikateľov ide najmä o uľahčenie situácie pre malé a stredné podniky. Tvoria základ európskeho hospodárstva, no ich pôsobenie v rôznych krajinách Únie je často limitované obmedzenou kapacitou znalostí týkajúcich sa pravidiel, povinností a postupov verejných orgánov," priblížila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Potrebné je preto zlepšenie komunikácie a spolupráce medzi verejnými sektormi členských štátov navzájom.

 

Malo by to mať pozitívny dopad aj na podporu ekonomického rastu Únie. "Súvisí to, samozrejme, s potrebou rýchlejšieho rozvoja elektronizácie verejných služieb v EÚ. Ľudia sa potom o spleti rôznych tlačív, dokumentov a pravidiel, ktoré ich čakajú v inom členskom štáte, môžu oveľa jednoduchšie dozvedieť už v predstihu doma," uviedla europoslankyňa.

 

Súčasťou návrhu je aj zintenzívnenie poskytovania tzv. cezhraničných verejných služieb. "Nevyhnutným výsledkom prehĺbenia takejto spolupráce by malo byť aj odbúravanie často zbytočnej byrokracie," uzavrela poslankyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona