Flašíková Beňová: Pomocou rozvojovému svetu pomáhame aj sami sebe

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 10:30 • 2 min
Flašíková Beňová: Pomocou rozvojovému svetu pomáhame aj sami sebe

BRATISLAVA - Problematike zlepšovania v oblasti rozvojovej pomoci bude venovaný prvý deň plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP). Európska únia a jej členské štáty sú globálne jej najväčšími poskytovateľmi, informovala poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová (S&D, Smer-SD)

slovakia

left justify in out

Rozvojová pomoc je podľa nej jedným z najdôležitejších nástrojov na vysporiadanie sa s globálnymi výzvami súvisiacimi s chudobou, nelegálnou migráciou, obchodom s drogami či klimatickými zmenami. „Tieto problémy sa netýkajú len krajín tretieho sveta. Ich dôsledky pociťujeme všetci a preto aj riešenia musia byť výsledkom vzájomnej spolupráce. Pomocou rozvojovému svetu tak pomáhame aj sami sebe,“ uviedla europoslankyňa.

Flašíková Beňová tvrdí, že rozvojová pomoc nemôže byť len posielaním finančných prostriedkov často skorumpovaným vládam v rámci nedemokratických režimov. „Peniaze sa v nich k ľuďom, ktorí ich reálne potrebujú, často ani nedostanú. Pomoc preto musí byť adresnejšia a zameraná na výsledky. Tie majú spočívať v merateľnom zlepšovaní kvality života tamojšej populácie,“ priblížila poslankyňa EP.

Vďaka rozvojovej pomoci dokáže aj Slovensko napriek tomu, že nepatrí medzi veľké krajiny, reálne ovplyvňovať dianie vo svete. Adresátmi pomoci sú v našom prípade napríklad Moldavsko, Gruzínsko, Bosna a Hercegovina, ale aj Keňa či Afganistan. Zameriava sa na sedem základných oblastí, medzi ktoré patrí zdravotníctvo, vzdelávanie, budovanie občianskej spoločnosti či podpora podnikania.

 

„Nepochybne v nich máme sami veľa čo zlepšovať. Príbeh Slovenska je však jednoznačne úspechom a o odovzdávanie našich skúseností v rozvojových krajinách je veľký záujem,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona